Tüketici gözüyle light ürün kavramı ve tüketici beklentileri
Light food concept at the consumer point of view and consumer expectations from light food products
- Tez No: 161223
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Light Gıda Ürünleri, Tüketim, Pazarlama, Tüketici Beklentileri, Sağlıklı Beslenme, Light Food Products, Consumption, Marketing, Consumer Expectations, Healthy Alimentation (Eating) vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin başlığı: Tüketici Gözüyle Light Ürün Kavramı ve Tüketici Beklentileri Tezin Yazarı: Çağatay ARIKAN Danışman: Doç. Dr. Remzi ALTUNIŞIK Kabul Tarihi: 28 Eylül 2005 Sayfa Sayısı: VIII (ön kısım) + 74 (tez) + 4 (ekler) Anabilim dalı: İşletme Bilim dalı : Üretim Yönetimi ve Pazarlama Dünyada son 20 yıldır sağlıklı gıdalar, gıda tüketiminde en önemli akımların başında gelmektedir. Bununda en önemli sebebi tüketicilerin artan sağlık kaygılan, bilimsel olarak beslenme ile sağlık arasındaki kuvvetli ilişkinin ispatlanması ve özellikle gelişmiş ülkelerde hızla artan obezite problemidir. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin sağlıklı beslenme konusundaki bilinç düzeyini ve“light”ürün tüketim alışkanlıklarını incelenecektir. Çalışmada değişik sosyo-ekonomik gruba ait katılımcılarla 3 adet odak grubu yapılmıştır. Bu odak grubu neticesinde genel bakış açısı, bilinç düzeyi ve ön yargılar ışığında çalışmanın anketi hazırlanmıştır. Anket sonuçlan istatistiki olarak incelenmiş ve elde edilen bulgular yorumlanarak önermelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis TITLE OF THE THESIS: Light Food Concept At The Consumer Point Of View and Consumer Expectations From Light Food Products Author: Çağatay APJKAN Supervisor: Doç. Dr. Remzi ALTUNIŞIK Date: 25 September 2005 Nu. of pages: VIII (pre text) + 74 (main body) + 4 (appendices) Department: Business Administration Subfield: Production Managment and Marketing Healthy foods has become one the most important food trends in the world over the last two decades. It has resulted from factors such as increased concern of consumers, the identification of scientific strong links between diet and health and the increase in obesity problem in especially developed countries. The aim of this study is to determine the awareness of consumers about healthy eating and to determine the consumption of light products. As a method of the study 3 focus group has been applied which has consist participants of diffrent socio-economic groups. Consequently with the help of focus group studies the comsumer point of view on light products, light food attitudes, and consumer awareness about healthy eating are determined. So questionnaire of the study has prepared. The answers of the questionnaire has analised statistically and the results have been commented from the marketing point of view..