Pazarlamada sosyal amaçlı projelerin tüketici gözüyle değerlendirilmesi üzerine bir saha incelemesi
A study on the evaluatıons of consumers towards cause-related marketing
  1. Tez No: 210443
  2. Yazar: DİLEK UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Amaç Bazlı Pazarlama, Tüketici Algı Ve Tutumları, Social Marketing, Cause Related Marketing, Consumer Perceptions And Attitudes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç bazlı pazarlama (cause-related marketing), herhangi bir markanın ya da firmanın, sosyal bir sorunu desteklemek amacıyla, ürün satıslarından elde ettiği gelirin belirli bir yüzdesini bağısladığı bir pazarlama faaliyeti olup kurumsal sosyal girisimlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Tüketicilerle ortaklasa yürütülen bu gelir yaratma sürecinde bazen firma faaliyet alanına ve projenin misyonuna uygun olacak sekilde sivil toplum örgütleriyle de isbirliği yapabilmektedir. Bu çalısmanın arastırma problemi, firmalar tarafından yürütülen amaç bazlı pazarlama faaliyetlerinin tüketiciler tarafından nasıl değerlendirildiği belirlemek olarak ifade edilebilir. Amaç bazlı pazarlama faaliyetlerinin basarıya ulasmasında süphesiz en temel belirleyiciler tüketicilerdir ve bu baslığı tüketiciler bağlamında değerlendirmek, yeterinde incelenmemis olan bu arastırma konusuna yeni bilgiler eklemede yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda çalısmanın amaçlarını su sekilde ifade etmek mümkündür: a) Tüketiciler, sosyal projeler yürüten firmaların bu girisimlerini nasıl değerlendirmektedir? b) Amaç bazlı pazarlama faaliyetlerinde firmaların ortakları olan sivil toplu kuruluslarına ve faaliyetlerine tüketicilerin bakıs açıları nasıldır? c) Firmaların amaç bazlı pazarlama faaliyetler yürütmesi tüketici satın alma karar sürecini nasıl etkilemektedir? Bu soruların cevaplarını bulmaya yönelik olarak gerekli literatür taraması yapıldıktan sonra, ise yarar veriler elde etmek amacıyla anket formları düzenlenmis ve kolayda örnekleme yöntemiyle dağıtılmıstır. Bulgulara göre; amaç bazlı pazarlama uygulamalarına karsı tüketiciler olumlu düsüncelere sahip olmakla birlikte, bu konsept ülkemizde daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, tüketicilerin satın alma güçlerini daha fazla kullanacaklardır. Cinsiyetler açısından yapılan değerlendirilmelerde, bayanlar amaç bazlı pazarlamaya karsı daha ılımlı olan gruptur. tüketiciler için yeni bir konsept olsa da, zaman içinde gerekli ilgiyi kazanacaktır.
Özet (Çeviri)
Cause-related marketing, first occured in USA,1983, can be evaluated as a corporate social initiative and also we could see the examples of this initiative in our country for last years. Cause-related marketing being a relatively new subject in marketing literature, there is no written information exitid in Turkish literature. Cause-related marketing is a marketing tool whereby a firm donates a specific amount of sales income inder to support a social cause. Firm could choose a non profit organsition as a partner in this revenue making process with consumers. The research problem of this study considers determining how the consumers perceive the cause-related marketing activities of firms. The most important factors of cause-retaled marketing campaigns? success is doubtless consumers. In this respect, the objectives of this study can be stated as; a)How does the consumers evulate the firms executing a cause-related marketing activity? b)What are the consumers? perceptions and attitudes towards the non profit organisations participating in a cause-related marketing campaign? c)How does the cause-related marketing activity affect the consumers? decision making process? As methodolgy a questionaiere was develepod inder to get data to be used in this research.It is found that, cause-related marketing has positive impact on consumer puschase intentions, especially on women. Also, consumers have positive perceptions of the non profit organziations even they find their activities sometimes unefficient. Cause-related marketing could be a useful way to affect consumer purchase intentions. A strategic partnerhip with a non profit organization, will enhance the success of the cause-related marketing campaigns. Even the cause-related marketing is a new concept for consumers, ıt pretends to gain much attention in our country.