Modern bir yönetim tekniği olarak personeli güçlendirme: Kamu ve özel mevduat banka şubeleri Adapazarı örneği
The empowerment as a modern management technic: The samples of public and private banks in Adapazarı
  1. Tez No: 161260
  2. Yazar: UĞUR BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personeli güçlendirme, Güç, Yetki, Modern Yönetim Teknikleri, Yetki Devri vıı, Empowerment, Power, Authority, Modern Management Technics, Authority Delegationvm
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı:“Modern Bir Yönetim Tekniği Olarak Personeli Güçlendirme: Kamu ve ÖzelMevduat Banka Şubeleri Adapazarı Örneği”Tezin Yazan: Uğur Boztaş Danışman: Doç. Dr. Serkan Bayraktaroğlu Kabul Tarihi: 3 Ağustos 2005 Sayfa Sayısı: VIII (ön ksım) + 141 (tez) + 2 (ekler) Anabilim Dalı: İşletme Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon Uluslararası rekabet, küreselleşme ve müşteri beklentilerindeki ve ihtiyaçlarındaki değişimler gibi bir çok gelişme; örgütler için insan kaynaklarımn önemim giderek arttırmaktadır. Bu gelişmeler karşısında örgütler, çalışanları güçlü kılmanın yollarım aramakta, bu sayede onların örgüt içi girişimcilik ve yaratıcılığından yararlanmaya çalışmaktadırlar. Modern örgütler daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak, daha verimli çalışmak suretiyle daha yüksek düzeyde kar elde etmek zorunda olduklarından dolayı bunları örgüte kazandıracak olan personeli güçlendirme gün geçtikçe daha çok rağbet görmektedir. Bu yüzden personeli güçlendirmenin iş dünyası ve yönetim yazımndaki önemi 1980'li yıllardan beri sürekli artmaktadır. Personeli güçlendirme genel bir tanımlamayla; güç ve sorumlulukların organizasyon içerisinde tüm kademelere doğru yayılmasını gerektiren modern bir yönetim tekniğidir. Personeli güçlendirme terimi yönetim alanında sıkça kullanılmaya başladığından dolayı bu çalışmada şu sorulara cevap aranmaktadır:. Personeli güçlendirme ile ifade edilmek istenen nedir?. Değişik teorik yaklaşımların konuyla ilgili bakış açıları nedir?. Örgütlerde uygulanan personeli güçlendirme türleri nelerdir? Bu noktada çeşitli açılardan kavram kargaşasının yaşandığı görülmektedir (yetki devri, katılma, motivasyon ve iş zenginleştirme gibi). Çalışmada, yaşanan bu kavram kargaşası bir ölçüde izah edilmeye çalışılmaktadır. Bu sorulara cevap ararken literatür taramasına ek olarak kamu ve özel banka şubelerinde çalışanlara bir anket yapılmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde personeli güçlendirme ve örgütsel ortam açısından özel ve kamu banka şubeleri arasındaki farklılıklar bulunmaya çalışılmıştır. Analiz sonuçları göz önüne alındığında özel ve kamu banka şubeleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu açıktır. Araştırma sonuçlan özel bankalarda çalışanların personeli güçlendirmeyi algıladıklarım ve kamu bankalarında çalışanlara göre kendilerini daha güçlü hissettiklerim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“The Empowerment As A Modern Management Technic: The Samples ofPublic and Private Branch Banks in Adapazarı”Author: Uğur Boztaş Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu Date: 3 August 2005 Nu. of pages: VIE (pre text) + 141 (main body) + 2 (appendices) Department: Business Subfield: Management Organization Many developments such as international competition, globalization, change in customer expectations and requiements make human resources more and more important in organizastions. With respect to these development, organizations look for the ways to empower their emploees, and so they try to benefit from their internal initiative and innovative capacity. As modern organizations must be faster, provide the highest quality service, be more efficient and ultimately more profitable, empowerment has emerged as an increasingly popular initiative. So the importance of empowerment has been increasing continuously in business world and management literature since 1980s. The empowerment which requires the power and responsibilities are spread towards whole steps into the organisation is a method of modern management with a general definition. As the concept of empowerment is frequently used in management circles, in this study it is attempted to find answers for the following questions:. What is empowerment?. What do the various theoretical voices have to say about the concept?. What are the effect of empowerment on organization and individuals? At that point, a confision of concept is experienced in various aspects (authority delegation, participation, motivation and job enrichment etc.) With this study carried out, there is tried to explaine for this concept confusion to a certain degree. In order to answer these questions in addition to a literature review, a poll is taken to employees in public and private branch banks. The part of research in this study carried out there is tried to find differences between private and public branche banks about empowerment practices and organizational environment. In view of the analysis results, it is obvious that there are meaningful differences between private and public branch banks. The results of the research show that in private banks the employees perceive practice of empowerment and they feel more powerful themselves than the employees in public banks.