Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez örgütünde zaman yönetimi
Time management in the central organization of General Directorate of Youth and Sport
  1. Tez No: 161259
  2. Yazar: MUTLU TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi. Spor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Time, Time Management, Sport, General Directorate of Youth and Sport VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Örgütünde Zaman Yönetimi Tezin Yazarı: Mutlu TÜRKMENDanışman: Yrd. Doç. Dr. Çetin YAMAN Kabul Tarihi: 20.12.2005Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 95 (tez) + 10 (ekler) Anabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Yönetim fonksiyonlarının tümü bir biçimde zamanın kullanılması ile ilgili olduğundan, zaman yönetimi modern yönetim biliminin en çok üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Bu araştırma, ülkemiz sporunun yönetim ve denetim merkezi olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Örgütünde görevli yöneticilerin, zamanı kullanma olanak, engel ve tutumlarının belirlenmesi ve zaman yönetimine dair kuramsal bilgi birikim düzeylerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öncelikli olarak, Türk Spor Örgütü ve Zaman Yönetimi kuramı ile ilgili yayın taramasından elde edilen kuramsal altyapıya yer verilmiş, daha sonra da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü merkez örgütünde görevli yöneticilere uygulanan anketten elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Uygulanan anket, genel bilgiler ve zaman yönetimi tutumunu belirleyen iki ayrı bölümden oluşmuştur. Genel bilgiler bölümünde, yöneticilere ait demografik bilgiler, hizmet düzey ve süreleri, zamanı kullanma olanak ve engelleri, verimli çalışma zamanları araştırılmıştır. İkinci bölümde ise yöneticilerin zaman yönetimi bilgisi ve zamanı kullanma tutum, davranış ve alışkanlıklarını belirleyecek sorular yer almıştır. Ankete 38 şube müdürü, 35 genel sekreter ve 13 üst düzey olmak üzere toplam 86 yönetici cevap vermiştir. Uygulanan anket SPSS programında değerlendirilmiş, istatistiksel analiz için aritmetik ortalama, frekans ve yüzde dağılımları alınmış, değişkenler arası anlamlılık düzeyinde farklılık olup olmadığını belirlemek için de kruskal-wallis testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda, GSGM merkez örgütünde görev yapan yöneticiler arasında evli olanlar ve bayan olanların zamanı daha iyi yönettikleri, ancak öğrenim düzeyinin yükselmesinin zamanı daha iyi kullanmayı sağlamadığı görülmüştür. Ayrıca üst düzey yöneticilerin mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de çalışmaları, verimliliklerini olumsuz etkilemektedir. Çalışma gün ve saatleri arasında fark gözeten yöneticiler ise Pazartesi ve Çarşamba günü ile sabah saatlerini daha verimli vakitler olarak tercih etmişlerdir. Üst düzey yöneticiler için zaman kaybettiren etkenler diğer yöneticilere göre farklılık göstermektedir. Eğitim durumu, beklenin aksine zaman yönetimi bilgisini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Time Management In The Central Organization Of General Directorate Of Youth and SportAuthor: Mutlu TURKMEN Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Çetin YAMAN Date: 20.12.2005Nu. of pages: VI (pre text) + 95 (main body) + 1 0 (appendices) Department: Physical Education and Sport Time management is one of the most important titles of modern management science because all the management functions are in a way related to the use of time. This research is carried out in order to put forward the possibilities, limits and attitudes of time usage and general knowledge level about time management theory of the managerial staff who work in the Central Organization of General Directorate of Youth and Sport which is the management and control center of Turkish sport. In this research, first the theoretical background derived from the literature scan about Turkish Sport Organization and Time Management theory is given, then the findings taken from the survey which was applied to the managerial staff of the Central Organization of General Directorate of Youth and Sport are evaluated. The survey included general information and time management attitudes of the directors. In the general information part, demographic information, employment level and duration, time usage possibilities and limits, productive work times are researched. In the second part the questions which would enlighten the knowledge background of directors about time management, and the behaviors and attitudes of the directors were included. The survey was answered by a total of 86 directors of whom 38 are branch directors, 35 are general secretaries and 13 are high level directors. The survey was analyzed within SPSS software; arithmetical averages, frequencies and percentages are shown; and kruskal-wallis test is used to point out if there are meaningful differences between time management behaviors according to some variables. As the results of the analyses; married and female directors are better than others in managing time, but education level, in contrast to expectations, does not affect the use of time. In addition it is understood that working after work hours and during weekend days result with the decrease of performance. Those who have preference between hours and days have pointed out that Monday and Wednesday are more productive days and morning hours are more productive times. Time wasters are different for high level directors than others. Contrary to the expectations, educational status does not affect the level of time management knowledge.