Crisis management and conflict resolution gapacities of the Europen Union: The case of Cyprus conflict
Avrupa Birliği'nin kriz yönetimi ve anlaşmazlık çözümü konusundaki yetenekleri üzerine bir araştırma: Kıbrıs davası
  1. Tez No: 161295
  2. Yazar: MENEKŞE ÜNSALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz yönetimi ve uyuşmazlık (anlaşmazlık, çatışma) çözümü, Avrupa Birliği'nin uyuşmazlık (çatışma) yönetimi stratejileri, arabuluculuk, Kıbrıs sorunu vii, Crisis management and Conflict resolution, European Union conflict management strategies, mediation, Cyprus conflict
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ AVRUPA BİRLİĞİ'NİN KRİZ YÖNETİMİ VE ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜMÜ KONUSUNDAKİ YETENEKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KIBRIS DAVASI UNSALDI, MENEKŞE Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi Doç. Dr. Fatih Tayfur Kasım 2005, 107 sayfa Soğuk Savaşın bitmesi ile birlikte uluslararası düzen krizler ve değişkenlikle tanımlanan bir döneme girdi. Bu yeni düzenin içinde tıpkı dünyanın geri kalanı gibi Avrupa Birliği de politikalarını yeniden gözden geçirme gereğini hissetti çünkü güncel politikalar yeni dünya düzeninin zorlukları ile başetmek için yeterli değildi. Bunun sonucu olarak o zamandan beri Avrupa Birliği kriz yönetimi ve anlaşmazlık çözümü konusundaki yeteneklerini geliştirmeye çalışıyor. Bunun yanısıra Avrupa Birliği uluslararası ilişkilerde etkisini arttırmayı tasarlıyor. Bu tez Avrupa Birliği'nin uluslararası güvenlik sorunlarını kontrol altında tutmak için gelişen kapasitesini ve Birliğin bu yeteneklerinin komplike Kıbrıs meselesi üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Bu çerçeve içinde çalışma anlaşmazlık (çatışma) konusunun esaslarını inceleyerek başlıyor. Daha sonra Avrupa Birliği'nin uluslararası politikada oynamaya niyetlendiği rolü, AB yapısının kriz yönetimi konusunda gösterdiği gelişmeyi ve bununla bağlantılı savunma ve güvenlik konularındaki gelişimini araştırıyor. Avrupa Birliği'nin anlaşmazlık çözümü ile ilgili strateji ve araçlarını analiz ediyor. Son olarak AB'nin Kıbrıs'taki arabulucu rolünü değerlendiriyor. Birliğin Kıbrıs'ta kullanabileceği olası stratejileri analiz ediyor. Ayrıca Avrupa Birliği çatısı altında geçmiş uyuşmazlık çözümü deneyimlerini düşünerek, Aland ve Belçika modellerinin Kıbrıs davasına uygulanabilirliğini tartışıyor. Tez, yetenekleri ve savunma ve güvenlikteki rolünü güçlendirme kararlılığı ile, Avrupa Birliği'nin viözellikle uzun dönemde çatışma konularında yaratıcılığını ve esnekliğini kullanarak Kıbrıs sorununu çözmede büyük şansı olduğu sonucuna varıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRISIS MANAGEMENT AND CONFLICT RESOLUTION CAPACITIES OF THE EUROPAN UNION: THE CASE OF CYPRUS CONFLICT UNSALDI, MENEKŞE M.Sc, Department of European Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih Tayfur November 2005, 107 pages With the end of Cold War international order entered into a period that is characterized by continuous crises and instability. Within this order European Union, like the rest of the world, felt the necessity of re-evaluating its policies since they realized that the current policies were not sufficient to meet the challenges of the new world order. As a consequence of this EU has been trying to develop its capabilities to conduct crisis management and conflict resolution. Besides, the EU intends to strengthen its influence in international relations. This thesis analyzes the EU's maturing capacities in managing the international security challenges and the impacts of those capabilities on the resolution of the complicated conflict in Cyprus. Within this framework this study begins with examining the basics of conflict study. Then it explores the role EU intends to play in international politics, the progress of the EU structure in conflict management and the related defence and security issues and the future prospects including the formation of European military capacities. Strategies and instruments of the EU for conflict management are analyzed. Finally it assesses the mediator role of EU in Cyprus. Possible strategies that the EU may apply in Cyprus are evaluated. Furthermore, thinking past experiences of crisis resolution within the EU framework, the study argues about application of the Aland and Belgium models in Cyprus case. The thesis concludes that with its capabilities and the determination for strengthening its role in conflict management, EU has a high chance for resolving Cyprus conflict - especially in the long-run- by using its creativity and flexibility against conflicted issues. IV