The specifity of the eastern enlargement: A unique experience for the EU
Doğu genişlemesinin farklılığı: AB için benzersiz bir deneyim
  1. Tez No: 161296
  2. Yazar: BURCU ERDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Genişleme, Klasik Metod, Doğu Avrupa, Koşulsallık, Enlargement, Classical Method, Eastern Europe, Conditionality IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ DOĞU GENİŞLEMESİNİN FARKLILIĞI: AB İÇİN BENZERSİZ BİR DENEYİM Erdemir, Burcu Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sevilay Kahraman Haziran 2005, 129 sayfa Bu çalışma AB'nin“Doğu Genişlemesi”ni önceki dört genişleme süreci ile karşılaştırarak analiz etmekte ve bunun sonucu olarak da Doğu genişlemesinin AB için benzersiz bir deneyim olduğu hipotezini kanıtlamaktadır. AB, dördüncü genişleme sürecinden sonra, yüzünü 1989 da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte beklenmedik tarihi nitelikte olaylara şahit olan Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerine çevirdi. Bu tarih, Merkez ve Doğu Avrupa ülkeleri için, komünismin sona erişi, açık pazar ekonomisine geçiş, demokratikleşme ve istikrar gibi büyük bir değişimi sembolize eder. Bu çalışmada, Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinin AB'ye dahil olma süreçlerine ve bu süreçlerin gereği olarak AB 'de ve bu ülkelerde gerekli hale gelen uyumlamalara ayrı bir önem verilmiştir. Beşinci genişlemenin farklılığı, aday ülkelere, AB'ye ve komşu devletlere sunduğu tüm bu değişiklik ve zor koşullardan kaynaklanmaktadır. Tezin sonunda Doğu genişlemesinin benzersiz oluşunun unsurlarının kıtanın Doğu kanadındaki gelecekteki adayların Birliğe girme şansını güçlendireceği vurgulanmaktadır. Bu genişleme, yeni ve eski üyeler için olumlu bir gelişme, hatta AB'nin kuruluşundan beri karşılaştığı en önemli“politik gerekliliklerden”ve“tarihi fırsatlardan”biridir. Bunun nedeni, yalnızca birleşmeyi, istikran, güvenliği, ekonomik büyümeyi ve kıtanın genel refahım sağlaması değil, ama aynı zamanda kıtanın doğusunda gelecekteki muhtemel adaylara üyelik yolunu açmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SPECEFITY OF THE EASTERN ENLARGEMENT: A UNIQUE EXPERIENCE FOR THE EU Erdemir, Burcu M.S., Department of European Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sevilay Kahraman June 2005, 129 pages This thesis analyses the Eastern enlargement of the EU in comparison with the past four enlargement rounds, as a result of which it proves that Central and Eastern enlargement (CEE) is a unique experience for the EU. After the fourth enlargement, the EU turned its face to the CEECs, which witnessed unexpected events of a historic nature, with the fall of the Berlin Wall in 1989. This date symbolises a great change for the CEECs, such as the end of communism, transition to open market economy, democratisation and stability. A special focus is given to the inclusion of the CEECs into the EU necessitating to make adjustments both in the EU and in the CEECs. The specifity of the fifth enlargement derives from all the changes and challenges that it poses to the applicant countries and the Union but also to its neighbours. It concludes that the factors of uniqueness of the Eastern enlargement will strengthen the probability of the inclusion of the future applicants in the Eastern part of the continent. This enlargement is a positive development for the old and the new member states, it is one of the most important 'political necessities' and 'historical opportunities' that the EU is facing since its establishment, because it will not only ensure the unification, stabilisation, security, economic growth and general well- being of the continent but also because it has opened the way of membership to the future possible applicants in the Eastern part of the continent.