The diffusion of financial innovation in Turkey: The case of ATM
Türkiye'de fianasal yeniliğin yaygınlaşması: ATM örneği
  1. Tez No: 161298
  2. Yazar: MİNE ŞULE GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: fınansal yenilik, teknoloji yaygınlaşması, ATM, Türk Bankacılık Sistemi, financial innovation, technology diffusion, ATM (automated teller machines), Turkish banking system iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz TÜRKİYE'DE FİNANSAL YENİLİĞİN YAYGINLAŞMASI: ATM ÖRNEĞİ Güner, Mine Şule Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Haziran 2005, 78 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin il bazındaki ATM sayısının belirleyicileri, T.C. Ziraat Bankası ve T. İş Bankası odaklı olarak incelenmiştir. Çalışmada Türkiye'nin yetmiş üç ili için 1990-2004 yıllan arasını kapsayan yıllık panel veri seti kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan iki bankanın ATM sayılarına ilişkin bilgi bankaların arşivlerinden çalışma sonucu edinilmiştir. T. İş Bankası ve T. C. Ziraat Bankası'nın bir önceki dönem ATM sayılarının ve Türkiye'deki toplam şube sayısının ATM sayısını olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Nüfus değişkeni T. C. Ziraat Bankası için negatifken, T. İş Bankası için pozitif bulunmuştur. Bulgular, İş Bankası'nın ATM sayısının, Türkiye'deki toplam şube sayısına T. C. Ziraat Bankası'na kıyasla daha duyarlı olduğunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DIFFUSION OF FINANCIAL INNOVATION IN TURKEY: THE CASE OF ATM Güner, Mine Şule M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz June, 2005, 78 pages This study investigates the indicators of the number of ATMs (automated teller machines) in the provinces of Turkey by examining two banks: T.C. Ziraat Bankası and T. İş Bankası. The study depends on annual panel data from 1990 to 2004 for seventy-three provinces of Turkey. The information about the number of ATMs of the two banks is gathered after a study in the archives of the banks. In this study it is concluded that the number of ATMs of T. İş Bankası and T. C. Ziraat Bankası in the previous year and the total number of branches of the banks in Turkey are the indicators of ATM adoption for both of the banks concerned. However, population has a negative sign for T. C. Ziraat Bankası which is a state bank whereas it has a positive sign for T. İş Bankası which is a quasi-private bank. The findings also indicate that the ATM number of T. İş Bankası is more sensitive to the number of total bank branches.