The role of the European Court of Justice in the integration process of the European Union
Avrupa Adalet Divanının Avrupa bütünleşmesindeki rolü
  1. Tez No: 161299
  2. Yazar: SELİN ECE GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Birliği, Avrupa Entegrasyonu, European Court of Justice, European Union, European Integration. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz AVRUPA ADALET DİVANININ AVRUPA BÜTÜNLEŞMESİNDEKİ ROLÜ Güner, Selin Ece Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yard.Doç.Dr. Gamze Aşçıoğlu-Öz Haziran 2005, 120 sayfa Bu çalışma Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa bütünleşme sürecindeki rolünü incelemiştir. Çalışmada Adalet Divanı'nın Avrupa Birliği hukuk sisteminin dayanağım oluşturan kararlarından yola çıkılarak, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde önemli bir ulusüstü Örgüt rolü oynadığı tartışılmıştır. Çalışmada ayrıca, Adalet Divanının entegrasyona yapmış olduğu katkı, onun Avrupa Birliği içindeki diğer aktörlerle etkileşimi çerçevesinde ele alınmıştır. Bu bağlamda şu sorulara yanıt aranmıştır: Adalet Divanının Avrupa Birliğinin hukuksal sisteminin gelişmesine olan katkıları nelerdir? Adalet Divanı entegrasyonda neden bu derece önem taşımaktadır? Adalet Divanının diğer aktörlerle olan etkileşimi entegrasyona ne ölçüde katkılar sağlamıştır?
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE EUROPEAN COURT OF JUSTICE IN THE INTEGRATION PROCESS OF THE EUROPEAN UNION Güner, Selin Ece M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist.Prof.Dr. Gamze Aşçıoğlu-Öz June 2005, 120 pages This thesis analyses the role of the European Court of Justice in the process of European integration. The role of the Court of Justice as an important supranational institution is discussed by taking into account various decisions of the Court that established the fundamental principles of the European Union Law. The thesis also analyses the contribution of the Court from the perspective of its interactions with the other actors within the EU. In this framework, the thesis will seek to answer such questions as: What are the contributions of the European Court in the development of the EU legal system? How did the Court play such an important role in the process of European integration? Finally, how did the interactions of the European Court with the other actors affect the process of European integration?