Performance outcomes of interorganizational trust in buyer-seller relationships: The case of the reletionship between a pharmacy and a drug wholesaler
Alıcı-satıcı ilişkilerinde güvenin performansa etkileri: Eczane-ecza deposu ilişkisi örneği
- Tez No: 161306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI WASTİ PAMUKSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Güven-Performans Sonuçlan, Alıcı-Satıcı İlişkileri, İlaç Dağıtım Tedarik Zinciri. vu, Trust, Trust-Performance Outcomes, Buyer-Seller Relationship, Drug Distribution Supply Chain. v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada firmalar arası güvenin performansa etkileri nitel ve nicel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Dört katılımcının sağladığı nitel veriler ve güven üzerine yapılan akademik çalışmalar temel alınarak güvenin tanımı yapılmış ve performans sonuçlarına yönelik bir model geliştirilmiştir. Regresyon analizi sonuçlan güvenin işlem maliyetleriyle olumsuz, işbirliği, anlaşmazlık çözümü, memnuniyet, ve risk alma eğilimiyle olumlu ilişkisi olduğunu göstermektedir. Karşılıklı bağımlılığın güven üzerinde etkileşimsel bir etkisi olup güven ile memnuniyet arasındaki ilişkiyi güçlendirmektedir. Doğrulayıcı faktör analizi güvenin dört bileşenden oluştuğunu göstermektedir: iyi niyete güven, ehliyete güven, sözleşme güveni, ve güvensizlik. Güven bileşenleri ile güven sonuçları arasındaki keşfedici analiz sonuçlan güvensizliğin güvenin tersi değil farklı bir bileşeni olduğuna işaret etmektedir. İyi niyete güven tek basma işlem maliyetlerini düşürmeye yetmemekte, karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmedeki yeteneği ve güvenilirliğine de ihtiyaç duyulmaktadır. Tarafların beklentilerindeki farklılıklar nedeniyle ehliyete güven tek başına anlaşmazlıklara! çözümünde yeterli olmamaktadır. Algılanan potansiyel fırsatçı davranışları azalttığı için iyi niyete güven risk alma eğilimini etkileyen tek güven bileşenidir. viBu çalışma sonucunda güven kavramı ve performans sonuçlan Türkiye'de incelenmiş, farklı güven bileşenleri belirlenmiş ve bu bileşenler güven sonuçlan ile ilşkilendirilmiştir. Aynca, risk alma eğin'minin güvenin bir sonucu olarak test edilmesi bu alanındaki çalışmalara önemli bir katkı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the performance outcomes of interorganizational trust using both qualitative and quantitative methods. Using qualitative data from four informants and drawing on the literature on trust, we define interorganizational trust and derive a model of its outcomes. Regression analysis results indicate that trust is negatively related to transaction costs and positively related to cooperation, conflict resolution, satisfaction, and risk taking tendency. Dependence has a moderating effect on trust while predicting satisfaction. Corifirmatory factor analysis revealed four trust components: goodwill trust, competence trust, contractual trust, and distrust. Further exploratory analyses between trust components and trust outcomes indicate that distrust is not a mere opposite of trust, but is a distinct component of it. Goodwill trust, by itself, is not sufficient for the reduction in transaction costs; it must be supplemented by the reliability and ability of the other party in the exchange relationship to fulfill obligations. Competence trust alone is not sufficient for better conflict resolution due to the divergence in the expectations of the exchange partners. Only goodwill trust affects the tendency towards risk taking, since it reduces the perceived potential for opportunistic behavior. ivAs a result of this study, the concept of trust and its outcomes were investigated in the Turkish context, different components of trust were identified, and these components were linked to the outcomes of trust. In addition, risk taking tendency was tested as an outcome of trust, which is an important contribution to the research in this field.