The function of the fantastic in the works of Angela Carter and Jeanette Winterson
Angela Carter ve Jeanette Winterson'ın romanlarında fantastik imgelerin işlevleri
  1. Tez No: 161307
  2. Yazar: MİNE KILIÇ ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik, Cinsiyet Rolleri, Dönüştürme, Angela Carter, Jeanette Winterson, The Fantastic, Gender Roles, Transgression, Angela Carter, Jeanette Winterson IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
ÖZ ANGELA CARTER VE JEANETTE WINTERSON'IN ROMANLARINDA FANTASTİK İMGELERİN İŞLEVLERİ Kılıç Özyurt, Mine Doktora, İngiliz Edebiyatı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Haziran, 2005, 243 sayfa Bu tez Angela Carter ve Jeannette Winterson'in romanlarında kullanılan fantastik imgelerin, ataerkil kültürün dayattığı toplumsal cinsiyet rollerini dönüştürmeye yarar biçimde kullanıldığını göstermeyi amaçlamaktadır. Tez, bu iki yazarın fantastik anlatım biçimini etkili bir şekilde kullanarak kültürel olarak baskın olan gerçeklik anlayışlarım olumsuzladıklarını,bu yolla da kültürün yapılandırdığı cinsiyet anlayışına direndiklerini savunur. Bu çalışma, bunu Carter'ın The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman ve Nights at the Circus, Winterson'in da The Passion ve The.PowerBook romanlarını fantastik imgeler aracılığıyla cinsiyet rollerinin dar sınırlarının aşıldığı örnekler olarak çözümleyerek yapar. Çalışmanın çerçevesi içerisinde, fantastik imgelerin ayrılmaz parçası olduğu ölçüde Yeni Kadın, tarihsel roman, lezbiyen dayanışma grubu ve zorunlu heteroseksüellik gibi bazı kavramların da kısaca irdelenmesi yer alır. Bu nedenle, tez bir yandan da fantastik imgeleri, Jackson'ın“kültürün görünmeyeni”olarak adlandırdığı bazı kültürel ve politik anlamlan taşımaya yarayan araçlar olarak değerlendirir. Başka bir deyişle, bu çalışma ataerkil kültürün kadınlara ve erkeklere biçtiği dar cinsiyet rollerinin nasıl aşılabileceğinin görülmesini sağlayacak biçimde, fantastik imgelerin eleştirel ve dönüştürücü yapısına odaklanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FUNCTION OF THE FANTASTIC IN THE WORKS OF ANGELA CARTER AND JEANETTE WINTERSON Kılıç özyurt, Mine Ph.D., Department of English Literature Supervisor: Prof. Dr. Nursel îçöz June 2005, 243 pages This study sets out from the premise that the fantastic, in the hands of the women writers with feminist awareness, can be used as a tool to subvert patriarchal gender roles that are culturally constructed. The dissertation aims at analysing the fantastic novels by Angela Carter, The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman and Nights at the Circus, and by Jeannette Winterson, The Passion and The.PowerBook as examples in which the transgression of gender roles is achieved through the use of fantastic images. The analysis of the fantastic images in these novels is confined to the definitions by Tzetvan Todorov and Rosemary Jackson. The study asserts that through an efficient use of the fantastic mode, both Carter and Winterson negate culturally dominant notions of reality, whereby they resist the cultural constructions of gender. Within the framework of this dissertation, some concepts like the New Woman, historiographic metafiction, the lesbian continuum and compulsory heterosexualism are also studied where they become indispensable to the role that the fantastic images play. Thus, this study identifies each fantastic image in the novels studied with its possible cultural and political implications so that the“un-seen”of the culture, a term suggested by Jackson, can be seen. In other words, the study concentrates on the subversive nature of the fantastic images so as to see the ways in which the rigid boundaries of the gender roles in patriarchy can be transgressed.