Poverty or social reproduction of labour: Life in çöplük distric
Yoksulluk ya da emeğin toplumsal yeniden üretimi: Çöplük mahallesi'nde yaşam
- Tez No: 161312
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, İşçi Sınıfı, Emeğin Toplumsal Yeniden Üretimi, Diyalektik Metodoloji, Sosyal Politika, Poverty, Working-Class, Social Reproduction of Labour, Dialectical Methodology, Social Policy. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
ÖZ YOKSULLUK YA DA EMEĞİN TOPLUMSAL YENİDEN ÜRETİMİ: ÇÖPLÜK MAHALLESİ'NDEYAŞAM Özuğurlu, Aynur Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit Temmuz 2005, 254 pages Bu tez, tarihsel materyalist perspektife bağlı olarak yoksulluk çözümlemesinde emeğin toplumsal yeniden üretiminin önemine dikkat çekmekte ve birbiriyle ilişkili şu iki tartışma setini incelemektedir: Birincisi, yoksulluk, küresel sermaye birikim hareketlerine tabi emeğin düşkünleştirilmesi sürecinin 'mutlak genel yasası'dır. İkincisi, yoksulluk sorunu, emeğin kendi yeniden üretim koşullarım kollektivize etme yönündeki tarihsel eğilimi ile sermayenin bu koşullan piyasa üretiminin parametleri içinde üretilip satılan bir metaya dönüştürme yönündeki tarihsel eğilimi arasındaki sınıfsal mücadeleye tabidir. Dolayısıyla, sınıf mücadelesi kavramı, yoksulluğun yapı ve dinamiklerini çözümlemek için analitik bir öncelik taşır. Ankara'nın Mamak ilçesinin Çöplük adlı gecekondu mahallesinde yürütülen eleştirel etnografık çalışmaya dayalı araştırma bulguları, emeğin düşkünleştirilmesi sürecinin ana eğiliminin, her ne kadar üretim alanında bölünmeyi teşvik ediyor olsa da, işgücü piyasasında ortak sınıf deneyimi koşullarını oluşturmak yönünde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, toplumsal yeniden üretim koşullarının kolektifleştirilmesi için verilen sürekli mücadele bakımından da, gecekondular heterojen toplumsallıktan ziyade, ortak sınıf deneyiminin üretim alanları olarak görünmektedir. Bir bütün olarak bulgular, işçi sınıfının sermayeye karşı savunma pozisyonunda olduğu bir durum olarak yoksulluğun yükseldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POVERTY OR SOCIAL REPRODUCTION OF LABOUR: LIFE IN ÇÖPLÜK DISTRICT Özuğurlu, Aynur Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit July 2005, 254 pages This thesis highlights the significance of social reproduction of labour in analysing poverty through historical materialist perspective and explores two related sets of arguments. First, poverty is the 'absolute general law' of the process of pauperization of labour under global accumulation movements of capital. Second, the question of poverty is subjected to the class struggle between historical tendency of labour, which is to collectivize its own reproduction conditions, and that of capital, which is to make it commodity produced and consumed in the parameters of market production. The concept of class struggle thus carries an analytical priority to explore the dynamic nature and the structure of poverty. The findings, based on the critical ethnographic research carried out in the squatter settlement district named Çöplük in Ankara, indicate that the main tendency of the degradation process of labour is to constitute the conditions of common class experience in the labour market, even though it advocates the fractionation in the sphere of production. Moreover, in terms of the perpetual struggle for collectivising their social reproduction, squatter settlements, gecekondus, also seem to be a sphere of common class experience rather than a heterogeneous sociality. The overall findings, therefore, indicate that the current dynamics of poverty rise as a situation in which the whole working-class is in a defensive position to capital.