Women's NGOs and their relations with the state in Egypt
Mısır'daki kadın NGO'ları ve devletle olan ilişkileri
- Tez No: 217972
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Hareketi, Kadın NGO'ları, devlet, Mısır Ulusal Kadın Konseyi, Women?s activism, women?s NGOs, state, National Council for Women
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çagdas Mısır'daki kadın NGO'ları ve devlet arasındaki iliskileri Kahire merkezli onbir kadın NGO'sunun üye ve yöneticileri ile yapılan görüsmeler çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Amaç, farklı amaçları ve çalısma alanları olan bu NGO'ların devletle kurdukları iliskileri, ne tür problemler yasadıklarını ve bunları nasıl çözdüklerini göstermek oldugu kadar, eger varsa, farklı alanlarda çalısan farklı kadın NGO'larının devletle kurdukları iliskilerin farklılıklarını da ortaya koymaktır. Bu arastırmanın örneklemini Kahire merkezli on bir kadın organizasyonunun yirmi yedi üye ve yöneticisi olusturmaktadır. Bu arastırma çalısmasının konusunu olusturan kadın organizasyonları kadın hakları savunuculugu, arastırma, yardım ve kalkınma alanlarında Kahire'nin önde gelenleri arasından seçilmistir. Bu çerçevede, bu tez temel olarak derinlemesine görüsmelerden elde edilen kalitatif verilere ve görüsme yapılan kisilerin verdigi cevapların yorumlanmasına dayanmaktadır. Öte yandan, çagdas Mısır'daki kadın organizasyonları ve devlet arasındaki iliskiyi daha iyi analiz edebilmek ve anlayabilmek için, kadın aktivizmi ve NGO'ları ve bunların devletle olan degisken iliskileri tarihsel süreç içerisinde de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is designed to analyze the relations between the Egyptian women?s NGOs and the state in Contemporary Egypt through the interviews conducted with members and administrators of eleven selected women?s NGOs based in Cairo. The main aim is to show how these NGOs with different aims and different working areas build their relations with the state, what kind of problems they face and how they cope with them as well as, if there are any, elaborate the relation patterns between the state and different women?s NGOs in different fields. The sample of the research consists of twenty-seven women, members and administrators, from eleven women?s organizations based in Cairo. The women?s organizations that constitute the subject of this research study were selected out of the leading advocacy, research, charity and development NGOs in Cairo. Within this framework, the thesis is mainly based on the qualitative data of the in-depth interviews and the interpretations of the responses given by the interviewees. On the other hand, in order to better analyze and understand existing relations between the state and women?s organizations in contemporary Egypt, women?s activism and NGOs and their shifting relations with the state will be examined historically as well.