The destruction of a city myth in late modern Turkish cinema
Geç modern Türk sinemasında kent mitinin yıkılışı
- Tez No: 161357
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Mit, Kent, Sinema, İstanbul, Odysseus, Kurnazlık, Flâneur, İstanbul Kent Miti, Geç Modern Türk Sineması, Alegori, Montaj. vıı, Modernity, Myth, City, Cinema, Istanbul, Odysseus, Cunning, Flaneur, The city-myth of Istanbul, Turkish late-modern cinema, Allegory, Montage
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez, modernliğin mitolojik alanı olarak düşünülen kentin eleştirel bir değerlendirmesini yapmayı amaçlamaktadır. Sinema aracılığıyla ifadesini bulan kent bağlamının kendine özgü doğasını öne çıkarmayı amaçlayan bu tezde öncelikle, değişen imajlar ve akışkan izlenimleriyle temel arzu ve canlılık alanı olarak modern kent yaşamının mitleştirilen boyutları; ikinci olarak, kent mekânını belirli bir biçimde çerçeveleyerek görsel olarak sunan sinema yoluyla kent mitinin yeniden-yaratılışı, son olarak da kent mitinin çöküşünün gene sinema yoluyla sunumu incelenecektir. Böylece, modern kentli bireyin büyülenme ve korkularını, umut ve kederini eşzamanlı içeren deneyimini irdelemek mümkün olacaktır. Modern bireyin büyük kentteki konumunu açıklamak için, Homer'in Odisseia destanının Adorno ve Horkheimer tarafından alegorik yorumlanması izlenerek, Odysseus'un antik dünyadaki vımitsel güçlerle karşılaşması açıklamaya yardımcı örneklerden biri olarak kullanılacaktır. Somut örnek olarak da, doksanların Türk sinemasında istanbul mitinin ve bu mitin çöküşünün sinematik sunumu yukarıdaki teorik çerçeve ışığında tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The thesis attempts at providing a critical evaluation of the city as the mythological site of modernity. For that purpose, highlighting such special nature of the urban context as it finds expression by the cinematic medium, what is aimed at is the analysis of, first, the mythical dimensions of modern urban life as the prime site of enthusiasm and spirit with its fleeting impressions and changing images, secondly, the (re)creation of the city myth through cinema as an elaborate perceptive vehicle for a specific way of picturing and enframing the cityscape and, lastly the representation of the destruction of such myth. In this way, it will also be possible to point out concretely that the city experience of the modem individual simultaneously embodies fascination and horror, hope and despair, hi order to explain the situation of the modern IVindividual in the big city, Odysseus's encounter with mythological forces in ancient world are taken as a parable in the footsteps of Adomo and Horkheimer's allegoric interpretation of Homer's Odyssey. Specifically speaking, the cinematic representation of Istanbul-myth and the destruction of this myth in Turkish cinema of the nineties will be examined through three prominent examples in the light of the above theoretical considerations.