The construction of female identity in Timberlake Wertenbasker's the Grace of Mary traverse and The Break of Day
Timberlake Wertenbaker'in Mary Grace'n Zarafeti ve Gün Ağarması oyunlarında kadın kimliğinin oluşturulması
- Tez No: 321059
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÇİLELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Timberlake Wertenbaker, ataerki, annelik, kadın kimliği, Timberlake Wertenbaker, patriarchy, motherhood, female identity
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, Timberlake Wertenbaker'ın Mary Traverse'in Zarafeti ve Gün Ağarması oyunlarında ataerki ve annelik açısından on sekizinci yüzyılda temeli oluşan feminist hareketin başladığı Viktorya döneminden günümüze kadın kimliğinin yapılandırılmasını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, tarihin farklı dönemlerinde farklı gündemleri olan feminist hareketin tarihsel gelişimi de göz önüne alınarak uygulanmıştır. Feminizm, kadınların özgürlüğü ve eşitlik için çabalayarak, kadınların belli hakları elde etmelerine yardımcı olmuştur; fakat kadın kimliğini tanımlamaya yönelik olarak kadınlar üzerine dayatılan bazı rollerin ortadan kaldırıldığı söylenemez. Bu çalışmanın gösterdiği gibi, kadınların uğradığı baskının doğası hala aynıdır; baskı sadece şekil değiştirmiştir. Bu amaçla, Wertenbaker oyunlarında farklı zaman ve şartlar bağlamında kadınların durumunu ortaya koymaktadır. Kadınların kimlik arayışı, bu tez boyunca analizin temel odak noktası olan ataerki ve annelik gibi bazı baskıcı mekanizmalar ve kuruluşlar tarafından bölünmüş ve saptırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the construction of female identity from the beginning of the feminist activism in Victorian era whose rationale was formed during the eighteenth century, to the contemporary times in terms of patriarchy and motherhood in Timberlake Wertenbaker?s The Grace of Mary Traverse and The Break of Day. This study is conducted with the historical development of the feminist movement that has had different agendas at different periods of history being taken into account. Fighting for women?s emancipation and equality, feminism has helped women attain certain rights; however certain roles imposed on women that have been designed to define female identity cannot be said to have been eliminated. Rather, as this study shows, the oppression women have faced has just changed direction; but its nature is still the same. To this end, Wertenbaker presents the situation of women in different contexts of time and circumstances in her plays. Women?s quest for identity has been interrupted and diverted by various oppressive mechanisms and institutions which are patriarchy and motherhood as the major focus of analysis throughout this thesis in Wertenbaker?s plays.