The problem of freedom in the context of the law of causality in Kant's critique of pure reason
Kant'in saf aklın eleştrisinde nedensellik yasası bağlamında özgürlük sorunu
- Tez No: 161360
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: ikinci Analoji, Üçüncü Antinomi, Aşkınsal Özgürlük, Nedensellik Yasası, Anlama Yetisi, Akıl vıı, Second Analogy, Third Antinomy, Transcendental Freedom, The Law of Causality, Understanding, Reason
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz KANT'IN SAF AKLIN ELEŞTİRİStmyE NEDENSELLİK YASASI BAĞLAMINDA ÖZGÜRLÜK SORUNU Özdoyran, Güven Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Aralık, 2005, 150 sayfa Bu tezin temel ilgisi özgürlük ile doğadaki nedensellik arasındaki bir arada varolabilme problemi ve Kant'ın özgürlüğe nasıl yer açtığım incelemektir. Kant öncelikle“Analitik”'te, nedensellik yasasının nesnel geçerliliğini dayandırdığı bilginin koşullarım kurar. Bu kurma süreci aynı zamanda deneyimin sınırlan belirler. Ancak diğer yandan Kant“Diyalektik'”te doğadaki nedensellik yasası ile beraber, numenal bir neden olarak özgürlüğü de öne sürer. Bu durumda, deneyimin birliğini ortadan kaldırdığı için deneyimin sınırlarını aşan aşkınsal özgürlük problemli bir kavramdır. Ancak Kant ne doğadaki nedensellik yasasından ne de özgürlük idesinden vazgeçer, bunun yerine bu iki farklı nedenselliğin birbiriyle çatışmadan bir arada varolabileceği konusunda ısrar eder. Bunu yaparken de numen ve fenomen ayrımını öne sürer, böylelikle bu iki nedensellik farklı zeminlere uygulanabilir. Kant'a göre, vibu iki tip nedensellik de vazgeçilmezdir, çünkü nedensellik yasası bilgi için gerekli iken, özgürlük idesi ahlak için zorunludur. Bu bağlamda, bu çalışma İkinci Analoji' de kanıtlanan doğadaki nedensellik yasasının nesnel geçerliliğini ve üçüncü antinominin çözümünde kurulan özgürlük idesinin aşkınsal zeminini açılamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada ayrıca bu sorunla ilgili olarak Kant'ın çözümünün başarılı ve meşru olup olmadığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEM OF FREEDOM IN THE CONTEXT OF THE LAW OF CAUSALITY IN KANT'S CRITIQUE OF PURE REASON Özdoyran, Güven M. A., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam December 2005, 150 pages The main concern of the thesis is the problem of reconciliation of freedom and natural causality and to investigate how Kant makes a room for freedom. Kant, firstly, in“Analytic”, constitutes the conditions of knowledge upon which the objective validity of the law of causality entirely rests. This process of constitution also determines the limits of experience. On the other hand, Kant, in“Dialectic”, postulates freedom as a noumenal cause together with the law of causality. Transcendental freedom, in this case, is a problematic concept which transcends the limits of experience, as it seems to destruct the unity of experience. However, Kant gives up neither the law of causality nor the idea of freedom, but rather he insists upon the idea that they can exist together without contradiction by asserting the distinction between phenomena and noumena as different grounds on which these IVtwo different types of causalities rest. According to Kant both are indispensable, as the former is necessary for the knowledge and the latter is absolutely needed for morality. In this context this thesis aims to explain the objective validity of natural causality which is proved in Second Analogy and the trancendental ground of the idea of freedom which is established in the solution of Third Antinomy in Kant's Critique of Pure Reason. And it is disscussed whether Kant's solution of this issue is satisfactory and legitimate or not.