Contributions of the Ottoman Empire to the construction of modern Europe
Osmanlı İmparatorluğu'nun modern Avrupa'nın inşasına katkısı
  1. Tez No: 161372
  2. Yazar: MUSTAFA SERDAR PALABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa Kimliği, Habsburg İmparatorluğu, Kapitülasyonlar, Ottoman Empire, European Identity, Habsburg Empire, Capitulations iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN MODERN AVRUPA'NIN İNŞASINA KATKISI Palabıyık, Mustafa Serdar Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: A. Nuri Yurdusev Haziran 2005, 159 sayfa Bu çalışma Osmanlı İmparatorluğu'nun erken modern çağda modern Avrupa'nın inşasına katkısını incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel tarih yazımı genellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun yalnızca Avrupa'nın 'öteki'si rolünü oynayarak Avrupa kimliğinin oluşumuna katkıda bulunduğunu savunur. Ancak, bu tez, bu görüşün Avrupa devlet sisteminin oluşumuna Osmanlıların yaptığı katkıyı anlamak için yeterli olmadığım göstermeyi amaçlamaktadır. Dahası, Osmanlı İmparatorluğunun bu sistemin oluşumunda hem siyasi hem de ekonomik katkılarının bulunduğunu ileri sürmektedir. Habsburg İmparatorluğu'nun kıtanın tümü üzerinde hakim olmasını engelleyen Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi merkezileşmekte olan devletlerin ve Protestanlığın Habsburg baskısını atlatmalarına yardımcı olmuştur. Diğer taraftan, bu devletlere kapitülasyonlar bahşederek, yeni yeni ortaya çıkan kapitalist ekonomilerini geçiştirmelerini sağlayacak katkılarda bulunmuştur. Kısacası, Osmanlı İmparatorluğu yalnızca bir karşı-referans noktası rolünü oynayan pasif ve sistem- dışı bir aktör değil, bizzat Avrupa siyaset ve ekonomisine dahil olan aktif bir aktördür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTRIBUTIONS OF THE OTTOMAN EMPIRE TO THE CONSTRUCTION OF MODERN EUROPE Palabıyık, Mustafa Serdar M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Nuri Yurdusev June 2003, 159 pages This thesis aims to analyze the contributions of the Ottoman Empire to the construction of modern Europe in the early modern period. Conventional historiography generally argues that the Ottoman Empire contributed to the emergence of the modern European identity only through acting as the 'other' of Europe. This thesis, however, aims to show that such an analysis is not enough to understand the Ottoman impact on the European state system. Moreover, it argues that the Ottoman Empire contributed to the construction of this system both politically and economically. By depriving the Habsburg Empire of dominating whole continent, Ottoman Empire helped the proto-modern centralizing states, i.e. England, France and the Netherlands, and Protestantism to survive the suppression of the Habsburgs. On the other hand, by granting capitulations to these European states, it contributed to the economies of these states in a way that they could be able to develop their emerging capitalist economies. In all, this thesis concludes that the Ottoman Empire was not a passive actor and an outsider to the European system, acted only as a counter-reference point in the formation of the European identity; rather, it actively involved in the European politics and economics as an active actor.