A study on possible foreing impacts on the Sungur Bey Mosque in Niğde
Niğde Sungur Bey Camisi'nde görülen muhtemel yabancı etkiler üzerine bir çalışma
- Tez No: 161371
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sungur Bey Mosque, Niğde, Principalities Period Architecture, Foreign Impacts, Crusades. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz NİĞDE SUNGUR BEY CAMİSİ'NDE GÖRÜLEN MUHTEMEL YABANCI ETKİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ESİN,» Didem Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömür BAKIRER Ocak 2005, 143 sayfa Sungur Bey Camisi ve Türbesi'nin oluşturduğu ikili- yapı grubu, Niğde'de 14. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Cami, mimarisi ve süslemesiyle pek çok açıdan geleneksel bir Anadolu yapısıdır. Ancak, Cami'de gözlemlenen bazı mimari öğeler muhtemel yabancı etkilere işaret etmektedir. Bu tezin amacı, Sungur Bey Cami'sinde görülen yabancı mimari öğelere kritik bir bakış açısıyla yaklaşarak, bu etkileşimlerin 14. yüzyılda Anadolu'da nasıl mümkün olabildiklerini irdelemektir. Bu bağlamda Cami'de görülen yabancı mimari öğeler çağdaş Avrupa, Doğu Haçlı, Kıbrıs, Ermeni ve Anadolu örnekleriyle karşılaştırılmaktadır. Ayrıca, Haçlı Seferleri, ticaret ilişkileri ve gezgin sanatçılar gibi bu mimari öğelerin yayılmasında etkili olabilecek çeşitli muhtemel etkileşimler irdelenmektedir. Böylelikle, Sungur Bey Camisi, tarihi olaylara ve çeşitli muhtemel etkileşimleri göz önüne alan değişik bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Anahtar Kelimeler Sungur Bey Camisi, Niğde, Beylikler Dönemi Mimarisi, Yabancı Etkiler, Haçlı Seferleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON POSSIBLE FOREIGN IMPACTS ON THE SUNGUR BEY MOSQUE IN Nİ?DE ESÎN, Didem M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ömür BAKIRER January 2005, 143 pages Sungur Bey Mosque and the Tomb adjacent to it were built in Niğde in the first half of the 1401 century. In many respects, the Mosque is a traditional Anatolian building in terms of its architecture and decoration. Nevertheless, some of the architectural forms observed on the Mosque point to possible foreign interactions. The aim of this thesis is to take a critical look at the sources of the foreign architectural forms observed on the Sungur Bey Mosque and to question how such interactions could be possible in the 14th century Anatolia. In this context, the foreign architectural elements of the Mosque are compared vis-â-vis contemporary examples from Europe, Eastern Crusader States, Cyprus, Armenia and Anatolia, In addition, Crusades, trade relations and traveling artists are considered among possible interactions, which could be influential in the transmission of these architectural forms. Thus, Sungur Bey Mosque is evaluated in a different viewpoint, which considers historical events and a number of possible interactions.