Motives that attract parents to send their children to curriculum laboratory schools and students' satisfaction with the services provided
Velilerin müfredat laboratuvar okullarını tercih etme nedenleri ve bu okullarda okuyan öğrencilerin sunulan imkanlara yönelik memnuniyet düzeyleri
- Tez No: 161431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müfredat Laboratuar Okulları, okul seçimi, öğrenci memnuniyeti, ailelerin okul tercihleri, Curriculum Laboratory Schools, school choice, student satisfaction, parents' preferences
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz VELİLERİN MÜFREDAT OKULLARINI TERCİH ETME NEDENLERİ VE BU OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİN SUNULAN İMKANLARA YÖNELİK MEMNUNİYET DÜZEYLERİ TAŞKIN ÇELİK, Nehir Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet OK Temmuz 2005, 116 sayfa Bu çalışmanın amacı, ailelerin çocuklarının eğitimi için Müfredat Laboratuar Okullarını tercih etme sebeplerini ve öğrencilerin, bu okullarda sunulan fiziksel, eğitsel ve sosyal imkanlardan memnun olup olmadıklarını saptamaktır. Araştırma deseni, Ankara ilinde bulunan 7 Müfredat Laboratuar Okulunda okuyan 440 tane 7. sınıf öğrencinden anket yoluyla ve bu okullarda çocuğu okuyan 14 veliden görüşme yoluyla toplanan verilere dayanmaktadır. Veri toplama aracı olarak, veliler için görüşme sorulan ve öğrenciler için anket hazırlanmıştır. Çalışmada toplanan nicel viverilerin analizi, betimsel istatistikler; frekans ve yüzdeler kullanılarak yapılmıştır. Velilere yöneltilen açık uçlu sorular ise, içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular, velilerin Müfredat Laboratuar Okullarını uygun mevkide olmaları ve de sahip oldukları teknolojik olanaklar, fiziksel koşullar ve eğitsel olanaklar sebebiyle tercih ettiğini ortaya koymuştur. Fakat, öğrencilere sunulan imkanların MLO Modelinde belirtildiği ölçüde olmadığı, yine de bu okullarda okuyan öğrencilerin kendilerine sunulan imkanlardan orta ve ortanın üstünde memnun oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOTIVES THAT ATTRACT PARENTS TO SEND THEIR CHILDREN TO CURRICULUM LABORATORY SCHOOLS AND STUDENTS' SATISFACTION WITH THE SERVICES PROVIDED TAŞKIN ÇELİK, Nehir M. S., Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet OK July 2005, 116 pages The aim of this study was to identify the reasons of parents' preferring Curriculum Laboratory Schools (CLSs) for their children's education and to investigate whether the students attending Curriculum Laboratory Schools are satisfied with the physical, instructional and social opportunities (services) offered at these schools. The sample of the study consisted of 440 seventh grade students and 14 parents from seven curriculum laboratory schools in the province of Ankara. Two instruments were used for data collection; interview questions for parents and a questionnaire for students. To analyze quantitative data, descriptive statistics such as ivfrequency analyses and percentages were conducted. The open-ended questions in the parents' interview were analyzed through content analysis. The results indicated that parents preferred these schools for several reasons including convenient location, technological opportunities, physical conditions and instructional opportunities. However, the availability of the opportunities was not as defined in the CLS model. Nevertheless, the students who were attending CLSs were moderately to highly satisfied with the services provided in the CLSs.