Architectural elaboration of the 'public' in the domestic architecture of late antique Anatolia: Changes and transformations in the private setting
Anadolu'daki geç antik dönem konutlarında 'kamusal'ın mimari vurgusu: Özel alandaki değişimler ve dönüşümler
  1. Tez No: 161440
  2. Yazar: ESRA ÇONKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geç Antik Dönem, Roma Konutları, Anadolu, Kamusal Mekanlar, Late Antiquity, Roman Houses, Anatolia, Public, Private IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZ ANADOLUDAKİ GEÇ ANTİK DÖNEM KONUTLARINDA 'KAMUSAL'IN MİMARİ VURGUSU: ÖZEL ALANDAKİ DEĞİŞİMLER VE DÖNÜŞÜMLER Çonkır, Esra Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Lale ÖZGENEL Aralık 2005, 134 sayfa Bu tez Anadolu'daki Roma dönemi konutlarının geç antik çağda, dönemin sosyal politik ve kentsel bağlanılan ile ilişkili olarak sergilediği devamlılığı, değişimi ve dönüşümü incelemektedir. Çalışmaya baz olan örnekler Anadolu'da bulunan iyi korunmuş ve dönemin konut olgusu hakkında önemli bilgiler sunan geç antik dönem konutlarından oluşmaktadır. Bu örneklerden elde edilen veriler doğrultusunda geç antik dönem konutları, 'özelleştirme' ve 'kamusal'ın konut bağlamında yorumlanması ve öne çıkarılması teması etrafında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURAL ELABORATION OF THE 'PUBLIC IN THE DOMESTIC ARCHITECTURE OF LATE ANTIQUE ANATOLIA: CHANGES AND TRANSFORMATIONS IN THE PRIVATE SETTING Çonkır, Esra M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Lale ÖZGENEL December 2005, 134 pages This thesis studies the continuity, change and transformation of the Roman domestic architecture in Asia Minor in late antiquity with reference to the social and political dynamics and the urban context of the period. The sample is chosen from the well-preserved and studied late antique houses in Asia Minor, which provide considerable information and insight into the domestic context of the period. In the light of architectural evidence coming from these houses late antique domestic architecture is discussed with a special emphasis on the 'privatization' and 'elaboration' of 'public' within the domestic context.