Critical overview of the European Union gender equality policies and their implications for Turkey
Avrupa Birliği cinsiyet eşitliği politikalarına ve Türkiye için doğurgularına eleştirel bir bakış
- Tez No: 161442
- Danışmanlar: PROF.DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları, Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Türkiye'nin AB'ye Giriş Süreci, Çeşitlilik, Aktivizim, EU Gender Equality Policies, Gender Equality in Turkey, Turkey's Accession Process, Diversity, Activism
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Öz AVRUPA BİRLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ POLİTİKALARINA VE TÜRKİYE İÇİN DOĞURGULARINA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ Gökalp, N. Ela Yüksek Lisans, Sosyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yalan Ertürk Aralık, 2005, 264 s. 1990'lardan bu yana, Avrupa Birliği'nin (AB) toplumsal cinsiyet eşitliği rejimi ve politikalarına olan ilgi, feminist araştırmacı ve aktivistler arasında artış göstermiştir. Bu bağlamda, eşit (eşdeğerde) işe eşit ücret, eğitimde eşit muamele ve istihdam olanakları odaklı araştırmalar yürütülmüş ve bu politikaların farklı yönleri üzerinde çok tartışılan konular haline gelmiştir. Bu tez, AB toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının üye ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama potansiyeline ve aday ülke statüsündeki Türkiye için doğurgularına eleştirel bir bakış çabasıdır. Bu tezin temel argümanı ise toplumsal cinsiyet eşitliğini ağırlıklı olarak çalışma yaşamında ele alan AB politikalarının, kadınların deneyimleri ve sosyo- ekonomik ortamlardaki farklılıklar temelinde cinsiyet eşitsizliğinin karmaşık yapışma cevap vermede yetersiz kalmasıdır. Türkiye'de kadın örgütleri, yasal alandaki reform talepleri için, Türkiye'nin AB'ye katilim sürecinden yararlanmışlardır. Sonuç olarak, Türkiye'de cinsiyet ayırımcılığının yasal mevzuat açısından birçok alanda bertaraf edildiği ve kanun karşısında eşitliğin hemen hemen sağlandığı görülmekle birlikte, birçok alanda uygulamada karşılaşılan cinsiyet eşitsizlikleri yaygın bir problem olarak varlıklarınısürdürmektedirler. İstihdam alanında cinsiyet açısından ciddi bir ücret uçurumu bulunmakta ve Türk kadınlarının işsizlik oram her geçen gün artmaktadır. Kadınlar ayrıca 'eğitim' ve 'politik katılım' gibi alanlarda eşitsizlikle karşılaşmakta ve kamusal ve özel yaşamda şiddetin çeşitli türlerine maruz kalmaktadırlar. Bu tezle ortaya konulan sonuç ise AB'nin üye ve aday ülkelerdeki kadın deneyimlerindeki farklılıklar karşısında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ekonomik hedeflerin yanı sıra sosyal boyutu da ana politikalarına dahil etme zorunda oluşudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL OVERVIEW OF THE EUROPEAN UNION GENDER EQUALITY POLICIES and THEIR IMPLICATIONS FOR TURKEY Gökalp, N. Ela MSc, Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yakın Ertürk December, 2005, 264 p. Since the 1990's, interest in the European Union (EU) gender equality policies has increased among feminist scholars and activists. In this context, studies focusing on equal pay for work of equal value, equal treatment in education, and access to employment, among others have been undertaken and different dimensions of the EU gender equality policies have been a subject of much debate. This thesis is an effort to critically review the potential of these policies vis-â-vis their capacity to bring about gender equality in the EU Member States and examine their implications for Turkey as a candidate country. The fundamental argument that underlines this thesis is that the EU gender equality regime, which is mainly concerned with equality in the work place, falls short of effectively responding to the complexities of gender inequality within diverse women's experiences and socio economic settings. In Turkey, women's organizations have used the EU accession process to demand major legislative reforms. As a result, it can be said that 'equality before law' is now more or less achieved in Turkey. However, in practice, gender inequality is a pervasive problem in all spheres of life. In the area of employment serious gender ivpay gaps exist and unemployment rate of Turkish women is on the rise. Women also face discrimination in other areas of concern such as in access to education and political participation and they encounter multiple forms of violence in bom public and private spheres of life. In view of the diversities of women's experiences both in member as well as candidate countries of the EU, the thesis concludes that if the EU is to be a viable project in truly bringing about gender equality it needs to move beyond economics to include social goals within its core policies as well.