3-12 yaş lösemili çocuğu olan annelerin, hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde çocuğunu kabul ve red davranışları ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Analyzing the depression levels of mothers who have 3-12 year-old leukemia kids regarding acceptance and rejection behaviours towards their kids during the process of diagnosis and treatment of this disease
  1. Tez No: 161577
  2. Yazar: YETER KAPLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Çocuk, Anne Red, Anne Kabul, Anne Depresyon, Lösemi, ALL, Mother, Children, Mother Rejection, Mother Acceptance, Mother Depression, Leukemia, ALL
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma 3-12 yaş lösemili çocuğu olan annelerin, hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde çocuğunu kabul ve red davranışları ve depresyon düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara İl Merkezinde yaşayan, çocuğu lösemi hastalığının teşhis ve tedavi sürecinde bulunan, 3-12 yaş lösemili çocuğu olan anneler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu 19'u Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Ankara Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi Hematoloji Servisi'nde, 46'sı Ankara Doktor Sami Ulus Çocuk Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Servislerinde hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde 3-12 yaş Akut Lenfoblastik Lösemili (ALL) çocuğu olan toplam 65 anne oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Çocuk Demografik Bilgi Formu”,“Anne Demografik Bilgi Formu”,“Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)”ve“Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği (EKRÖ) (Anne Formu)”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler, Ki-Kare, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve t Testi istatistiksel analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlan; 3-12 yaş ALL tedavisi gören çocuk annelerinin büyük çoğunluğunun orta ve ciddi düzeyde depresyonda olduğunu ancak, depresyon düzeylerinin yaş, öğrenim düzeyi, çocuk sayısı, çalışma durumu ve gelir düzeyine göre farklılaşmadığı göstermiştir. Ayrıca araştırmada annelerin ALL tedavisi gören çocuklarını kabul davranışı gösterdiklerini ancak kabul davranışının yaş, öğrenim düzeyi, çocuk sayısı, çalışma durumu ve gelir düzeyine göre farklılaşmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was executed in order to examine the acceptance and rejection behaviors and their depression levels of mothers, having children between age 3-12 diagnosed with leukemia, during the diagnosis and treatment phase. The research universe consists of mothers, who live in Ankara city center, whose children are in the diagnosis and treatment phase of leukemia, and who has children aged 3-12 diagnosed with leukemia. The sample group of the research includes a total of 65 mothers, who have children aged 3-12 having ALL at the stage of diagnosis and treatment, of 19 are at the Labor and Social Security Ministry Social Insurances Institution Headship Health Services General Management Ankara Children Diseases Education Hospital's Hematology Department, and of 46 are at the Ankara Dr. Sami Ulus Children Hospital's Oncology and Hematology Department Hospital.“Children Demographic Data Form”,“Mother Demographic Data Form”,“Beck Depression Scale (BDS)”and“Parent Acceptance- Rejection Qeutionaire (PARQ) (Mother Form)”were used as data collection tools in the research. The data acquired from the research was evaluated with Ki-Square, Kruskal Wallis Variance Analysis and t-Test statistical analysis. The results of the research; indicated that most of the mothers, who have children, aged 3-12 being treated of ALL, have got depression at the mid level and significantly, but their levels of depression don't change according to the variables of their age, education level, working position and income of the family, and the number of the children they have. Furthermore, it was found at the research that the mothers had demonstrated the behaviour of accepting their children getting treated of ALL, but the behaviour of accepting doesn't change according to the variables of their age, education level, the position of working, income of the family, and the number of the children they have.