Parasal aktarım mekanizmaları ve Türkiye uygulaması (1987-2004)
Transmission mechanisms and an application for Turkey
- Tez No: 161839
- Danışmanlar: PROF.DR. TURAN YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikaları, Parasal Aktarım Mekanizması, Aktarım Kanalları, Türkiye'de Parasal Aktarım Mekanizması, VAR Yaklaşımı, Monetary Policy, Monetary Transmission Mechanism, Transmission Channels, Monetary Transmission Mechanism in Turkey, VAR Approach
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Para otoritelerinin uyguladığı para politikalarının reel kesim üzerine etkisini ifade eden parasal aktarım mekanizması gerek teorik gerekse de uygulamalı bazda birçok araştırmaya konu olmuştur. Para politikalarının ekonomiyi etkileme konusunda transmisyon kanalları üzerinde farklı görüşler olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada amacımız parasal aktarım mekanizmasının Türkiye'de çalışıp çalışmadığının saptanmasıdır. Bu amaçla Regresyon ve VAR Modelleri kullanılarak Türkiye için 1987:1 ile 2004:4 dönemi test edilmiştir. Ulaştığımız sonuçlar para politikasının reel sektörü etkilediği tezini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Monetary transmission mechanism which reflects the impact of monetary policies on real sector implemented by authorities, has been a topic of many theoretical and empirical studies. It was noticed that it has been occurred controversies on monetary channels about the effect of monetary policy on the economy. This study aims to determine monetary transmission mechanism as if it is work out in Turkey or not. We tested it by forming Regression and VAR models quarterly data between 1987:1 and 2004:4 sample period of Turkey. The results shows that the hypothesis concerning with the impact of the monetary policy on real sector is confirmed.