Geçiş ekonomilerinde finansal sektör politikalarının performansı: Kafkas ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri örneği
Performance of financal sector policies in transition economies: The case of Caucasian and Central Asian Turkish Republics
  1. Tez No: 161868
  2. Yazar: EJDER GÖK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Ekonomileri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Finansal Sektör, Transition Economies, Central Asian Turkish Republics, Financial Sector. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETEJDER GOK ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GEÇİŞ EKONOMİLERİNDE FINANSAL SEKTÖR POLİTİKALARININ PERFORMANSI: KAFKAS VE ORTA ASYA TÜRK CUMHURİYETLERİ ÖRNEĞİ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Muhsin KAR Yıl: 2005, Sayfa: 105 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Muhsin KAR Yrd.Doç.Dr. Sami TABAN Yrd.Doç.Dr. Mustafa TAŞLIYAN Bu tez, S.S.C.B.'nin dağılması ile birlikte bağımsızlıklarını kazanan Kafkas ve Orta Asya Cumhuriyetleri'nin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan) merkezi planlı ekonomik sistemden piyasa mekanizmasına geçme konusunda başlattıkları ekonomik reform programlarını finansal sektör açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kısaca, ülkelerin ekonomik reform sürecinde başarı performansları tahlil edilmeye çalışılacaktır. Diğer bir ifade ile, bu çalışma ile söz konusu ülkelerin piyasa mekanizmasına yönelişlerinin başlangıç aşamasında karşılaştıkları temel sorunlar, sosyalist bir ekonomik sistemden piyasa mekanizmasına geçişin unsurları, ülkelerin son on yıllık dönemde tecrübe ettiği ekonomik reform süreci ile sonuçları, enflasyon ve kur politikaları, devletin yeniden yapılanması ve ekonomik açıdan dışa açılma süreçlerinde ne ölçüde başarılı oldukları analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEJDER GQK ABSTRACT MA THESIS PERFORMANCE OF FINANCIAL SECTOR POLICIES IN TRANSITION ECONOMIES: THE CASE OF CAUCASIAN AND CENTRAL ASIAN TURKISH REPUBLICS DEPARTMENT OF ECONMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Asst. Prof. Dr. Muhsin KAR Year: 2005, Page: 105 Jüri: Asst. Prof. Dr. Muhsin KAR Asst. Prof. Dr. Sami TABAN Asst. Prof. Dr. Mustafa TAŞLI YAN The aim of this thesis is to evaluate the economic reforms in terms of financial sector, initiated after the Independence from the Soviets, in the transition economies of the Caucasian and Central Asian Republics (Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Uzbekistan and Tajikistan). In the thesis, the performance of the countries in economic reforms will be shortly examined. In other words, with this study, the main problems of these economies encountered at the beginning of the transition towards market economy, the dynamics of the transition from the planed economy to a market economy, the experience of the economic reform period witnessed in the countries and results, inflation and exchange rate policy, role of the state and the success of the integrating into the world economy is investigated.