Tekstil işletmelerinde insan kaynakları yönetimi uygulamaları: Kahramanmaraş'ta bir alan çalışması
Human Resource manangement practices in textile enterprises: A field work in Kahramanmaras
- Tez No: 161877
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, ücretlendirme, işe alım, uygulamalar. II, Human resources management, wage- management, employing, applications. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKSTİL İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARI: KAHRAMANMARAŞ' TA BİR ALAN ÇALIŞMASI Sezin YILMAZ KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. İsmail BAKAN Yıl:2005, Sayfa:86 Jüri: Yrd. Doç. Dr. İsmail BAKAN Yrd. Doç. Dr. Mustafa TAŞLIYAN Yrd. Doç. Dr. Sami TABAN İnsan kaynakları yönetimi, esas olarak 1980'li yıllarda gelişen bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bu açıdan oldukça yeni bir yaklaşımdır. Örgütte rekabetçi üstünlükler sağlamak amacıyla gerekli insan kaynağının sağlanması, istihdamı ve geliştirilmesi ile ilgili politika oluşturma, planlama, örgütleme, yönlendirme ve denetleme faaliyetlerini içeren bir disiplin olarak tanımlanan insan kaynakları yönetimi, günümüzde işletmelerin yönetiminde muhasebe, pazarlama ve üretim kadar katkısı bulunan bir süreç olarak işletmedeki insan ve diğer kaynakları bir bütün olarak ele almaktadır. Üretim faktörleri içinde insanın en önemli faktör olduğunun fark edilmesi, kurumlarca insan kaynakları ile ilgili strateji, politika, ve programlara gerekli özeni göstermeden başarının güç olacağının anlaşılmış olması, insanın iş yapandan çok yönlendiren bir konumda olması, insan kaynaklan yönetiminin gelişimini etkileyen unsurlardır. İnsan kaynakları yönetimi iş ortamında insana yönelik tüm çalışmaları kapsayarak yöneticilerle çalışanlar arasındaki ilişkilere yeni boyutlar getirmiştir. Bu çalışmada insan kaynakları yönetiminin temel uygulamaları teorik açıdan ele alındıktan sonra, bu uygulamalardan olan işe alım ve ücretlendirme alan araştırması kapsamında değerlendirilmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi kavramının kapsamı, tanımı, gelişimi, özellikleri ve personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine geçiş süreci, personel yönetimi ve insan kaynaklan yönetimi arasındaki farklılıklara yer verilirken, ikinci bölümde insan kaynakları bölümünün üstlendiği işlevlere değinilmiştir. Bu kapsamda eğitim, iş güvenliği, performans değerleme, kariyer yönetimi, iş analizi ve iş tanımları, insan kaynakları planlaması gibi çeşitli işlevler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde alan çalışmasının konusunu da oluşturan işe alım, işgören seçimi ve işgören seçiminin önemi, işgören seçiminin amaçları, seçme sürecini etkileyen öğeler, personel tedarik kaynakları ve personel seçim süreci ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise yine alan çalışmasının diğer konusunu oluşturan Iücretlendirme, ücret kavramı ve önemi, ücret yönetimi, ücretlendirmede esas alınan kriterler, iş değerlemesi ve ücret sistemleri ele alınmıştır. Beşinci bölümde Kahramanmaraş'ta ki işletmelerde insan kaynakları yönetiminin işlevlerinden işe alım ve ücretlendirme ile ilgili uygulamaları belirlemeye yönelik olarak yapılan alan araştırmasına yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket soruları üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde anketi yanıtlayan yöneticilerin demografik özelliklerine ve işletme ile ilgili özelliklere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise ücretlendirme, ücretlendirmede kullanılan kriterler, ücretin özellikleri ile ilgili önermeler ve sorular yer almakta, üçüncü bölümde ise işe alım sürecinde ki uygulamalar ve süreçlere yer verilmiştir. Genel hatları ile ücretlendirme ve işe alım sürecinin uygulamada ki yönüne ve gelecekte olması istenen yönüne değinilmiş veriler Yüzde Analizi ile test edilmiş, tablolar şeklinde düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis HUMAN RESOURCE MANAGEMENT PRACTICES IN TEXTILEENTERPRISE: A FIELD WORK İN K.MARAŞSezin YILMAZ DEPARTMENT OF BUSİNESS ADMINISTRATION INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: Ass. Prof. Dr. İsmail BAKAN Year:2005, Pages:86 Jury: Ass. Prof. Dr. Ismail BAKAN Ass. Prof. Dr. Mustafa TAŞLIYAN Ass. Prof. Dr. Sami TABAN Human resources management was first seen in the near years at 1980 as a developing aproach. So that it is a very new approach. The human resources, which can be defined as a discipline that includes creating politics, planning, organizing, directing and managing activities about providing and developing the employment that is needed for creating rivalry among the groups, is recently seen as important as accounting and marketing departments in according to it's contribution to the production. Factors that affected the development of human resources management are, having been realized that human is one of the most important ones among the production factors and also it is very difficult to be successful without studying on the strategies, politics and programs about human resources, and lastly having been realized that human is in the position of a director more than an employee.The human resources management has added new dimensions to the relationship between managers and workers by covering all kinds of studies dealing with human. İn this study, two of the main applications of human resources, wage management and employing,are examined according to the small and middle businesses. This study is consisting of five parts and the first part includes the scope definition, development, specialities of human resources and the period of turning into human resources and from personnel managemet and lastly the differences between human resources and personel management. On the other hand, the second part includes the functions of human resources department. By this way functions like education, job security performance evaluation, career management, job analysis and descriptions, human resources planning are explained.The third part includes employing, which composes the topic of field work, choosing the employee, the importance and the aims of choosing employee, factors that affect choosing personel procurement resources and the period of personnel choosing. The fourth part includes wage mangement, which is the other topic at field work, the concept of wage and it's importance, criterions at wage management,work evaluation and wage systems. IllThe fifth part includes the search that is made for defining the applications of two most important functions of human resources management, employing and wage management, in the small and middle businesses in K.Maraş. A survey is used in order to get data for the search.The survey is composed of three different kinds of question. In the first part,the demografic characteristics of managers and the features of businesses are wanted. While the second part is consisting of the wage management, the criterions of it and the questions and suggestions about the features of wages,the third part is consisting of the applications made in the period of employing.Also it contains the features of applications and the ones that are wished to be in the future,the data is tested with the percentage analyse and organized as graphics.