Uluslararası sermaye hareketlerini belirleyen faktörlerin ekonometrik analizi: Türkiye örneği
Economical analysis of the factors detemining the international capital flows: Turkey case
  1. Tez No: 161878
  2. Yazar: FATMA TATLISÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Sermaye Hareketleri, Doğrudan Yabancı Yatırım, İtici Faktörler, Çekici Faktörler, Turkey, Capital Flows, Foreign Direct Investment, Pull Effect, Push Effect. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ULUSLARARASI SERMAYE HAREKETLERİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLERİN EKONOMETRİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Muhsin KAR Yıl: 2005, Sayfa: 77 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Muhsin KAR Yrd.Doç.Dr. Sami TABAN Yrd.Doç.Dr.İsmail BAKAN Bu çalışmanın temel amacı, uluslararası sermaye hareketlerinin incelenip, 1980-2003 döneminde Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını belirleyen faktörlerin ekonometrik analizidir. Türkiye ekonomisinde 1980 sonrası dönemde sermaye hareketleri daha yoğun olarak görüldüğünden, bu dönemin özellikleri ve sermaye hareketleriyle ilişkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonra yapılan analizde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını belirleyen faktörleri açıklamak üzere, uluslararası net rezervler, reel döviz kuru, gayrisafi milli hasıla, grevlerle kaybolan işgünü sayısı, dışa açıklık oranı, elektrik enerjisi üretim endeksi, işgücü maliyetleri ve yatırım teşvikleri olmak üzere sekiz ekonomik değişken kullanılmıştır. İstatistiki olarak anlamlı çıkan tahmin sonuçlarına göre; uluslararası net rezervler, gayrisafi milli hasıla, dışa açıklık oranı, elektrik enerjisi üretim endeksi ve yatırım teşvikleriyle doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasında pozitif bir ilişki bulunurken, reel döviz kuru ve işgücü maliyetleri ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasında negatif bir ilişki gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis ECONOMICAL ANALYSIS OF THE FACTORS DETERMINING THE INTERNATIONAL CAPITAL FLOWS: TURKEY CASE FATMA TATLISOZ DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Asst.Prof.Dr. Muhsin KAR Year: 2005, Pages: 77 Jury: Asst.Prof.Dr. Muhsin KAR Asst.Prof.Dr. Sami TABAN Asst.Prof.Dr. Ismail BAKAN The basic aim of this study was to analyze the factors determining the foreign capital flows in turkey for the period 1980- 2003 by using econometrical tools. Capital flows towards turkey have concentrated after 1980s and therefore the main characteristics of this period and its relations with the capital flows have been analyzed in detail. After that, In order to investigate the determinants of the foreign direct investment in turkey, eight economic variables namely, international net rezerves, real exchange rate, gross national product, the number of lost working days due to strikes, openness rate, electricity production index, labor cost and investment incentives, have been used in the econometrical analysis. The stastistical results showed that there was a positive relation between international net rezerves, gross national product, openness rate, electricity production index, investment incentives and direct foreign capital investments. Moreover it was observed that a negative relation between real exchange rate and labor cost, and direct foreign capital investments was delected.