Sedat Simavi ve Türk basın tarihine katkıları
Sedat Simavi and Turkish press history
  1. Tez No: 161881
  2. Yazar: TEBERNÜŞ PAŞA KİREÇÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sedat Simavi, Erol simavi, Haldun Simavi, Hürriyet, Gunaydin, Yedigun, journalists fraternity, press. V
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SEDAT SİMAVİ VE TURK BASIN TARİHİNE KATKILARI TEBERNÜŞ PAŞA KİREÇÇİ KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİMDALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Ahmet Eyicil Yıl: 2005, Sayfa :57 Jüri: Doç. Dr. Ahmet EYİCİL Doç. Dr. Mehmet TIRAŞ Yrd. Doç. Dr. İlyas GÖKHAN Sedat Simavi (1896-1953) Türk basın tarihinin en önde gelen isimlerinden birisidir. Aynı zamanda karikatürist olan Simavi,Türk sinemasının ilk konulu filmleri olan Casus ve Pençe' nin (1917) yönetmenliğini yapmıştır. 57 yıllık yaşamı boyunca toplam 59 adet gazete ve dergi yayınlayan Sedat Simavi bugün yayına devam eden Hürriyet gazetesini 1948 yılında kurmuştur. Vefatına kadar geçen sürede Hürriyet gazetesinin yönetmenliğini, başyazarlığını ve sahipliğini yapmıştır. Türkiye'de modern gazeteciliğin temellerini atan Sedat Simavi fotoğrafa verdiği önem ile gündeme geldi. Türkiye'de gazetecilikte haber fotoğrafı anlayışının kazanılmasında önemli role sahiptir. Ona göre her haber, fotoğrafla desteklenmeli ve haberin ispatı olarak gazete sayfasındaki yerini almalıdır. Baskı ve kağıda da çok önem veren Sedat Simavi kuşe kağıda baskılı kaliteli dergi anlayışının ve gazete kağıdının kalitesinin yükselmesinin yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. Edebiyat ile de ilgilenen Sedat Simavi Nihat Sami Banarlı gibi önemli bir edebiyat araştırmacısını ve Reşat Nuri Güntekin gibi Türk edebiyatının önde gelen isimlerini yazar olarak yayınladığı gazete ve dergilerde çalıştırmıştır. 12 Aralık 1953 tarihinde vefatının ardından gazetenin yönetimini oğulları Haldun ve Erol Simavi üstlenmiştir. Haldun Simavi 1968 yılında Hürriyet gazetesinden ayrılarak Günaydın gazetesini çıkarmıştır 1968'ten 1994'e kadar Hürriyet'in sahibi olan Erol Simavi, gazetesini Aydın Doğan'a satarak basın sektöründen çekilmiştir Anahtar Kelimeler : Sedat Simavi, Erol Simavi, Haldun Simavi, Hürriyet, Günaydın, Yedigün, gazeteciler cemiyeti, basın. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis SEDAT SIMA VI AND TURKISH PRESS HISTORY TEBERNÜŞ PAŞA KİREÇÇİ DEPARTMAN OF HİSTORY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM SUPERVISOR: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Eyicil. Year :2005, Pages :57 Jury : Assoc. ProfİDr. Ahmet EYİCİL Assoc. Prof. Dr. Mehmet TIRAŞ Assist Prof. Dr. İlyas GÖKHAN Sedat Simavi (1896-1953) was one of the most important names in Turkish press history. Simavi, who was also a caricaturist, directed first movies with theme, Casun and Pence (1917). Sedat Simavi, who published 59 papers and magazines in his 57 years of lifetime, established Hürriyet, which is stil being published, in 1948. He was the director, editorial writer and the owner of the paper till he died. He has an important role in news photo conception in Turkish journalism. According to him, news must be pressed in the papers of the newspaper as a prof. Sedat Simavi, who gives importance to the print and the papers, had an active role in the glossy paper quality magazines and improvement of the kind of paper that used in the newspapers. Sedat Simavi, who also had an interest in literature, employed Nihat Sami Banarh, an important literature researcher, and Reşat Nuri Guntekin, an important name in Turkish literature. After he died in 12th December in 1953, his sons Haldun and Erol Simavi started to directed the paper. Haldun Simavi was seperated from Hürriyet in 1968 and started to publish Gunaydin. Till that time to 1994 Erol Simavi was the director of Hürriyet. In 1 994 he sold the paper to Aydin Dogan and quitted journalism.