The politics of national identity in postSoviet Ukraine: 1991-2004
Sovyet sonrası Ukrayna'da ulusal kimlik politikaları: 1991-2004
- Tez No: 161933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Kimlik, Ulus-Kurma, Mit, Siyasal Kültür, Ukrayna, National Identity, Nation-Building, Myth, Political Culture, Ukraine IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz Sovyet-Sonrası Ukrayna'da Ulusal Kimlik Politikaları: 1991-2004 FAHRİYEV, Dilaver Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Programı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Oktay F. TANRISEVER Aralık 2005, 115 sayfa Bu tez çalışması, Ukrayna ulusal kimliğinin oluşturulması sürecinde Ukrayna mitolojik söylemlerinin rolünü incelemektedir. Bu çalışmanın ana amacı, etnik toplulukların bilincinde kök salmış popüler inanç, varsayım ve kendini tanımlama biçimlerinin oluşturduğu sistemler şeklinde tanımlanan mitolojik söylemler ile ulusal kimliğin oluşturulması süreci arasındaki etkileşimi incelemektir. Bu tezin odak noktası, Ukrayna mitolojik söylemlerinin Sovyet-sonrası Ukrayna'da ulus-kurma projesini gerçekleştirme görevi edinen siyasi ve entelektüel seçkin kesimi tarafından kullanılmasıdır. Bu tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Giriş niteliğindeki birinci bölümü izleyen ikinci bölüm milliyetçilik çalışmaları bağlanımda mit kavramını incelemektedir. Üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümler kültürel, siyasal ve toplumsal boyutları ele alarak Sovyet-sonrası Ukrayna'daki ulus-kurma sürecini tartışmaktadır. Son bölüm tezin temel bulgularım tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Politics of National Identity in Post-Soviet Ukraine: 1991-2004 FAHRIYEV, Dilaver M.S., Department of International Relations Supervisor Assist. Prof. Dr. Oktay F. TANRISEVER December 2005, 115 pages This thesis analyzes the role of Ukrainian mythological discourses in the formulation of Ukrainian national identity. The main purpose of the present thesis is to explore the interaction between mythological discourses, which are defined as sets of popular beliefs, presuppositions and the patterns of self-identification rooted in the consciousness of ethnic collectivities, and the process of national identity formation in post-Soviet Ukraine. The main focus of the thesis is on the ways of the use of Ukrainian mythological discourses by post-Soviet Ukraine's political and intellectual elite preoccupied with the task of implementing their nation-building project in Ukraine. This thesis consists of six chapters. Following the introductory first chapter, the second chapter explores the concept of“myth”in nationalism studies. The third, fourth and fifth chapters discuss the nation-building process of post-Soviet Ukraine by examining cultural, political and social aspects. The concluding chapter discusses the main findings of the thesis.