Dynamics of youth Euroscepticism
Gençlerdeki Avrupa Birliği karşıtlarının dinamikleri
  1. Tez No: 161940
  2. Yazar: ÖNDER KÜÇÜKURAL
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği karşıtlığı, gençlik, Avrupa Birliği, kamuoyu. vıı, Euroscepticism, youth, European Union, public opinion
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz Gençlerdeki Avrupa Birliği Karşıtlığının Dinamikleri Küçükural, Önder Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mustafa Şen Aralık 2005, 138 sayfa Bu tez çalışması, Türkiye'deki Avrupa Birliği (AB) karşıtı söylemin öne çıkan özelliklerini lise öğrencileri ile yapılan bir alan araştırması üzerinden anlamayı ve gençlerdeki AB karşıtı tutumların temel dinamiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışma, gençlerin Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci konusundaki tutumlarını anlamak amacıyla yapılan bir alan araştırmasının verilerine dayanmaktadır. Bu alan araştırmasında derinlemesine görüşme ve odak grup görüşmesi gibi niteliksel araştırma yöntemleri, anket uygulaması gibi niceliksel araştırma yöntemleri ile bir arada kullanılmıştır. Araştırma Türkiye'yi temsil eden bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiş olup 12 ilden 4542 lise son sınıf öğrencisini kapsamıştır. Araştırmanın ilginç bulgularından biri de anket sonuçlarının yüksek düzeyde AB desteğine işaret etmesi, buna karşın AB karşıtı duyguların daha çok odak grup ve yüz yüze görüşmelerde belirgin olarak ortaya çıkmasıdır. Araştırma sonuçlan gençlerin AB karşıtlığında iki eğilimin öne çıktığını göstermektedir. Bunlardan ilki,“AB'nin Türkiye'nin kültürüne ve yaşam tarzına bir tehdit oluşturduğu”algısı çerçevesinde ifade edilen ahlaki yozlaşma söylemi, ikincisi,“AB'nin, devletin ve milletin birlik ve bütünlüğüne yönelik tehdit oluşturduğu”algısı etrafında şekillenen milliyetçi söylemdir. Bu iki söylemin anlaşılmasında ve viaçıklanmasında kimlik yaklaşımı daha etkin ve verimli bir kavramsal çerçeve sunmaktadır. Bu bağlamda gençlerin AB karşıtlığının özellikle geleneksel öğelerden beslenen, kültürelist, reaksiyoner, dışlayıcı ve biz-onlar ikiliğine dayanan bir Türk Milliyetçiliği çerçevesinde şekillendiği gözlemlenmiştir. AB karşıtı bu kimlik oluşumunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucu ilkelerinin ve 1980 Darbesi sonrasında ortaya çıkarılan ve Türk-İslam sentezi fikrine dayanan eğitim anlayışının büyük bir rolü olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dynamics of Youth Euroscepticism Küçükural, Önder M.Sc, Department of Sociology Supervisor: Dr. Mustafa Şen December 2005, 138 pages The aim of this thesis is to describe the dominant features of Euroscepticism in Turkish context and to understand its main dynamics with special reference to a particular group, the youth in Turkey. A field research was conducted in order to understand youth's EU support. The field research involved a combination of qualitative and quantitative techniques in order to attain multi-layered perspectives on Euroscepticism. The research is representative at a country-scale and the participants were 4542 senior students of high schools in twelve cities of Turkey. One of the striking findings of the research was the high percentage of Euro- optimists when the survey was applied and the dominance of Eurosceptic discourse during one to one and group interviews. According to the research results two strands appear to be dominant in youth's Euroscepticism. The first is moral degeneration discourse that is articulated by a threat perception to Turkey's culture and lifestyle. The second one is nationalist discourse that is expressed by threat perception to the unity and integrity of the nation and the state. Considering the main motivation of the youth in their appropriation of these two discourses I argued that the identity theories provide plausible explanations for the understanding of this phenomenon. The identity is ivformed around the“we”concepts that are mainly derived from Turkish nationalism and culture. Besides, the Turkish state's founding principles and the atmosphere created during the 80 's and onwards seems to contribute to this construction.