Assessment of factors negatively effecting the communication process in Turkish State Universities
Türk Devlet Üniversitelerinde iletişim sürecini olumsuz etkileyen faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 161941
  2. Yazar: SIDIKA GİZİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, akademik ortam, iletişim, kültür, University, academic context, communication, culture. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz TÜRK DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE İLETİŞİM SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Gizir, Sıddıka Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Şimşek Temmuz 2005, 176 sayfa Bu çalışma, Türk devlet üniversitelerinde iletişim sürecini olumsuz etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi ve Gizir (1999) tarafından yapılan nitel çalışma sonucunda elde edilen hipotetik modelin test edilmesini amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'nin yedi bölgesini en iyi temsil ettiği düşünülen yedi devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 480 öğretim üyesinden oluşmaktadır. Bu çalışmada, araştırmacı tarafından Gizir (1999)'in çalışmasında elde edilen nitel verilerden yararlanılarak geliştirilen“Akademik Ortam İletişim Analizi Envanteri”ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada toplanan veriler açıklayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları analiz sonucunda belirlenen dokuz faktörün herbirinin kendi aralarında ve yetersiz iletişim ile doğrudan ve dolaylı olarak ilişkili olduklarım ortaya koymuştur. Ayrıca, hipotetik model ile bu çalışma sonucunda elde edilen model arasında benzerlik ve farlılıkların varlığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF FACTORS NEGATIVELY AFFECTING THE COMMUNICATION PROCESS IN TURKISH STATE UNIVERSITIES Gizir, Siddika Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek July 2005, 176 pages The purpose of this study is twofold: to assess the relationships among factors negatively affecting communication process in Turkish state universities and to test a hypothetical model drawn from a qualitative case study done by Gizir (1999). The sample of the study consisted of 480 faculty members employed in seven public universities representing seven regions of Turkey. As an instrument,“Inventory of Communication Analysis in Academic Context”, which was developed by the researcher by using the qualitative data obtained from a study done by Gizir (1999), was used in the present study. Structural equation modelling was used to analyze the data. The results of the present study revealed that there were direct and indirect relationships between each of the nine factors and poor communication, and among nine factors. The results also showed that there were some similarities and differences between the hypothetical model and the modified model.