The ethos of architectural practice in Turkey
Türkiye'de mimar kimliği ve mimarlık meslek pratiği üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 161942
  2. Yazar: NİLGÜN FEHİM KENNEDY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: mimar, ethos, habitus, meslek pratiği, profesyonel meslek ideolojisi, architect, ethos, habitus, professional practice, spontaneous professional ideology
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
“Mekân üreticisi”olarak da düşünülen mimarın hem sanatçı hem profesyonel sıfatıyla aldığı eğitim, yaşadığı koşullar ve mesleğin toplumsal statüsü belli bir mimarlık“ethos”u oluşturur. Bu ethos mimarların ortak "habitusları ile şekillenir. Mimarların inşaat sanayindeki konumları, toplumsal rolleri ve kendilerini sanatçı olarak görüp görmedikleri geçirilen toplumsal dönüşümlere bağlı olarak mimarlık meslek pratiğindeki değişimleri biçimlendirir. Bu çalışmada mimarların meslek pratiği incelendiğinden, çalışma serbest çalışan büro sahibi/ortağı mimarlarla sınırlı tutuldu. Otuzbir mimar, yaş, toplumsal cinsiyet, mezun oldukları okullar ve yaşadıkları/çalıştıkları illere göre gruplandırılırken, uluslararası mimarlık söyleminin etkileri, mimarların örgütlenmeleri ve profesyonel meslek ideolojileri de değişken olarak değerlendirmeye katıldı. Yüzyüze yapılan mülakatlar, mimarların çoğu kez 'kendiliğinden' işleyen profesyonel meslek ideolojilerinin, ortak habituslarının dolayısıyla ethosunun ana birleştiricisi olduğunu ve mimarların mekân, mimarlığın bağımsızlığı, sanat bileşeni, meşruiyeti, mimarın mesleğe bağlılığı, kullanıcı ve müşteri üzerindeki üstünlüklerini algılayışları ve etik kuralları VIhakkındaki düşüncelerini belirleyerek meslek pratiğini etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
A certain architectural“ethos”comes into being as a result of the specific training which architects receive as producers of space, of their dual status as artists and professionals, of the conditions in which they live and of the social status of their profession. This ethos is a product of the architects' collective“habitus”. The attitudes of architects regarding their position in the building industry, their role in society and their self-image (or its lack thereof) as artists determine the transformations within the architectural profession under the impact of the changes in society. This study investigates architects' professional practice by focusing only on those architects working independently and mostly having their own offices. Thirty-one architects were grouped by age, gender, the faculties from which they graduated and province of residence and work. The international influence on architectural discourse, the effects of architects' organisations and their professional ideology were introduced as additional variables for investigating the nature of their habitus. The interviews revealed that the architects'“spontaneous professional ideology”(SPI) is the main adhesive of their collective habitus and the ethos, and it forces architects to think in a IVspecific way about space, the sovereignty of architecture, its art component, its legitimacy, architects' devotion to their profession, their feelings of superiority over clients and users as well as their overall code of conduct.