Industrial structure and labour markets: A study on productivity growth
Endüstriyel yapı ve işgücü piyasaları: Verimlilik artışı üzerine bir inceleme
- Tez No: 161944
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: verimlilik, endüstriyel yapı, teknoloji, işgücü piyasası regülasyonu, ücret fakhhğı, productivity, industrial structure, technology, labour market regulation, wage differentials. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
WW oz ENDÜSTRİYEL YAPI VE İŞGÜCÜ PİYASALARI: VERİMİLİLİK ARTIŞI ÜZERİNE BİR İNCELEME Kılıçaslan, Yılmaz Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Haziran 2005, 152 sayfa Bu tez 1965 'ten 1999'a, farklı özelliklerdeki ülkeri inceyelerek, verimlilik, endüstriyel yapı ve işgücü piyasaları arasındaki ilişkiler üzerine bulgular sunmayı amaçlamaktadır. Bunu yapabilmek için, ilk olarak, imalat sanayii üretim ve ticaretini teknolojik yönelim ve yoğunluklarına göre inceleyip, yapısal değişikliğin verimlilik artışına bir etkisi olup olmadığını ve endüstriyel yapıların ülkeler arasında bir yakınsama gösterip göstermediğini araştırıyoruz. Bunlara ek olarak, bu çalışmada işgücü piyasası ve sanayii yapılarının imalat sanayiindeki verimliliğe etkisi araştırılmaktadır. İmalat sanayiinin teknolojik yönelim ve yoğunluklarına gore betimsel incelemesi, özellikle hızlı büyüyen ülkelerde endüstriyel yapıların daha teknoloji yoğun üretim ve ihracata doğru kaydığını gösterirken,“ayrıştırma analizi”(decomposition analysis) bulguları yapısal değişikliğin verimlilik artışına etkisinin bir çok ülkede önemsiz olduğunu göstermiştir. Faktör analizi sonuçlan endüstriyel yapılarda genel bir yakınsama eğiliminin olmadığını, ancak hızlı büyüyen ülkelerin endüstriyel yapılarının zaman içerisinde endüstrileşmiş ülkelerin sanayi yapılarına benzeştiğini göstermiştir. Son olarak, ekonometrik kestirim sonuçlan ücret esnekliğinin verimliliği azaltıcı, işgücü piyasalan ile ilgili düzenmelerin ise verimliliği artına etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDUSTRIAL STRUCTURE AND LABOUR MARKETS: A STUDY ON PRODUCTIVITY GROWTH Kılıçaslan, Yılmaz Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz June 2005, 152 pages This thesis aims to provide evidence on the relations between productivity, industrial structure, and labour markets for countries with different characteristics from 1965 to 1999. In order to do so, we first examine manufacturing industry production and trade with respect to both technology orientation and intensity, the impact of structural change on productivity growth, and the existence of convergence in industrial structures. Second, this study investigates the impact of labour market and industrial structures on aggregate productivity in manufacturing. While descriptive analysis of manufacturing industry with regard to technological orientation and intensity shows changing industrial structures in favour of relatively more technology intensive production and exports especially in fast growing countries, decomposition analysis suggests that the impact of structural change on productivity growth is negligible for most of the countries. The factor analysis revealed that although a general structural convergence tendency among countries is not observed, fast growing countries have converged their industrial structure towards those of industrialised countries. Finally, econometric estimation results also showed that while wage flexibility is detrimental to productivity in manufacturing, regulations in labour markets may foster productivity growth.