The impact of in-service teacher training on change agentry role of teachers and their contribution to school improvement
Hizmet-içi eğitimin öğretmenin okul ajanı rolüne ve okul gelişimine katkısını araştıran bir durum çalışması
- Tez No: 161951
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, değişim, değişim ajanı, okul gelişimi, hizmet-içi eğitime yönelik tutumu vıı, Leadership, change, change agent, school improvement, attitude to in-service teacher training
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZ HİZMET- İÇİ EĞİTİMİN ÖĞRETMENİN OKULDAKİ DEĞİŞİM AJANI ROLÜNE VE OKUL GELİŞİMİNE KATKISINI ARAŞTD3AN BİR DURUM ÇALIŞMASI GÜÇERİ, Meral PhD., Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan ŞİMŞEK Eylül 2005, 236 sayfa Bu çalışmanın amacı, ingilizce öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı ile Uluslararası İngilizce Eğitim Derneğinin (INGED) işbirliği ile gerçekleştirdikleri hizmet-içi eğitim semineri sonrasında değişim ajanı rolü alarak okul gelişimine katkı verip vermediklerini, kendi mesleki gelişimleri için seminerden sonra ne gibi çalışmalar yapmayı planladıklarım ve bu planlarının ne kadarını gerçekleştirdiklerini araştırmaktır. Bu çalışmada nitel durum araştırma yöntemi kullanılmıştır. İki aşamada toplanan veriler Milli Eğitim Bakanlığının Çanakkale ilinde gerçekleştirdiği bir eğitim semineri sırasında ve seminerden 6 ay sonra uygulanan görüşme yoluyla elde edilmiştir. Çalışmanın örneklemi iki aşamalı olarak düzenlenmiştir. Birinci aşamada seminere katılan 19 öğretmenle gerek seminer sırasında gerekse seminer tamamlandıktan 6 ay sonra; ikinci aşamada yine aynı 19 vıöğretmene ek olarak onların okullarında çalışan 38 öğretmen, ve 10 okul yöneticisinden oluşmuştur. Bulgular, daha demokratik bir okul ortamında ve esnek okul müdürleri ile çalışmakta olan öğretmenlerin değişim ajanı rolünü daha fazla üstlenebildiklerini göstermiştir. Buna karşın daha sıkı ve merkeziyetçi ortamlarda çalışan öğretmenlerin mevcut ortam nedeniyle hizmet-içi eğitimde öğrendiklerini uygulayamadıkları ortaya çıkmıştır. Hizmet-içi eğitim seminerinin seminer sırasında ve sonrasında öğretmenlerin özgüvenini arttırdığı saptanmıştır. Bilgi ve becerilerini geliştiren öğretmenlerin okullarında liderlik ve değişim ajanlığı rollerini uygulayabilmek için okul yönetimi ile iletişime girdikleri, diğer branşlardaki meslektaşları ile bilgi paylaşımı olanakları yaratma çabası gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin çabalarının okul yönetiminin tutumu ile bire bir ilgili olduğu, okul kültürünün liderlik ve değişim ajanlığına destek olabildiği gibi engel de olduğu yönünde bulgular saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF IN-SERVICE TEACHER TRAINING ON CHANGE AGENTRY ROLE OF TEACHERS AND THEIR CONTRIBUTION TO SCHOOL IMPROVEMENT GÜÇERİ, Meral PhD., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan ŞİMŞEK September 2005, 236 pages The aim of this study is to examine the role of teacher as agent for change in the school environment after the provision of in-service teacher training. Ministry of Education provides in-service teacher training in collaboration with the International English Language Education Association (INGED- Turkish acronym- for short) in order to keep English language teachers up to date and adapt to the changing nature of the modern world. To what extent in-service teacher training enables teachers perform as leaders, whether they act as agents for change and more importantly whether teachers contribute to school improvement are the areas that this study conducts a research on. Qualitative research method was employed in this study. Data were collected through interviews in two phases in the city of Çanakkale. Phase 1 took place during the Ministry of National Education in-service teacher training seminar, Phase 2 was after six months of the seminar. Sample in the first phase was ivmade up of 19 course participants, in the second phase the sample contained both 19 course participants and their 38 peers and 10 principals. Findings revealed that some teachers who work in a more democratic school environment were enabled with their change agentry roles as their principals created a flexible institutional culture. However, teachers who work in more rigid and centralized work environment were not given the freedom for applying the ideas that they were encouraged through in-service teacher training. This shows that on the one hand even one shot in-service teacher education contributes to teacher development in building change agents by raising teacher awareness on her subject knowledge and role but on the other hand to practice leadership and change agent role very much depends on the school culture.