Three essays on education in Turkey
Türkiye'de eğitim üzerine üç mekale
- Tez No: 161950
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSİT TANSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Özel Ders, Ücret Eşitsizliği, Kendi Hesabına Çalışanlar, Ücretli Çalışanlar, İnsani Sermaye vıı, Private Tutoring, Wage Inequality, Self-employment, Wage Earners, Human Capital
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE EĞİTİM ÜZERİNE ÜÇ MAKALE Bircan, Fatma Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Aysıt Tansel Nisan 2005, 169 sayfa Bu tez eğitimin parasal yönlerini inceleyen üç makaleden oluşmaktadır. İlk makale ailelerin özel ders harcamalarına vurgu yaparak, eğitim talebini ele almaktadır. Çalışma, ailelerin özel ders harcamalarının belirleyenlerini, Tobit modelini tahmin yöntemi olarak kullanarak araştırmaktadır. Daha varlıklı ve ebeveynlerin eğitim düzeyinin yüksek olduğu ailelerin, eğitim harcaması yapma olasılıkları daha yüksek bulunmuştur. İkinci çalışma, 1994 ve 2002 yıllan için, erkek ücretlilerin ücretlerindeki eşitsizliği irdelemektedir. Çalışma eğitim düzeyindeki arkların, ücret eşitsizliğinin önemli bir belirleyicisi olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bununla birlikte, eğitimin getirişinin her okul düzeyinde 2002 yılında 1994 yılına göre azaldığı gözlenmiştir. Ücret eşitsizliğinin aynı eğitim düzeyinde de gerçekleştiği görülmüştür. 2002 yılında 1994'le karşılaştırıldığında, aynı eğitim düzeyinde, eğitimin getirişindeki arklar ücret dağılımının iki ucunda daha belirgin hale gelmiştir. Orta okul ve lise eğitiminin en az yetenek vıdüzeyindeki kişilere, yetenek dağılımının orta dilimlerinde bulunanlara göre, daha çok getirişi olduğu tesbit edilmiştir. Bu tezin son çalışması, kendi hesabına çalışma ve ücretli çalışma durumlarının belirleyenlerini ve her iki iş durumundaki kazançların belirleyenlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, faaliyet dışı gelirlerin ve riskin kendi hesabına çalışmada önemli belirleyenler olduğunu tespit etmiştir. Kişilerin eğitim düzeyleri arttıkça, kendi hesabına çalışma olasılıkları azalmaktadır. Eğitim hem kendi hesabına hem de ücretli çalışanların kazançlarım artırmaktadır. Ancak, eğitimin getirişi ücretli çalışan grup için kendi hesabına çalışanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE ESSAYS ON EDUCATION IN TURKEY Bircan, Fatma Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel April 2005, 169 pages This thesis analyzes the pecuniary aspects of education in Turkey. It consists of three essays. The first essay deals with the demand for education, focusing on private tutoring expenditures of households. The study investigates the determinants of private tutoring expenditures of households using a Tobit model as the estimation method. It is found that wealthier households with higher levels of parental education are more likely to participate in private tutoring. The second essay concerns the wage inequality in the male wages in 1994 and 2002. The study found that the differences in the educational attainment levels are a major determinant of wage inequality. However, returns to education declined at each school level from 1994 to 2002. Wage inequality is also found to exist within the same educational categories. The study shows that differences in returns to the same level of education at distinct points of wage distribution became more pronounced in 2002 compared to 1994. Secondary schooling is found to benefit the least able more compared to those positioned in the middle quantiles of ability distribution. IVThe last study in this thesis attempts to elucidate the determinants of self- employment versus wage employment choice and earnings in the two employment states. The study concludes that financial wealth and risk factor are important determinants of self-employment activity. As the educational attainment levels of individuals increase, the likelihood of becoming self-employed decrease. Education increases the earnings of bom self-employed and wage earners. However, education returns are higher for the sub-group of wage employees compared to self-employed.