Zenginleştirilmiş yabancı dil öğretimine yönelik hizmetiçi eğitimin öğretmen bilişi ve öğrenci inanışına etkisi
The effect of enriched foreign language teaching in-service training on teacher cognition and student beliefs
- Tez No: 775793
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK PEÇENEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zenginleştirilmiş Eğitim, Hizmetiçi Eğitim, Eğitim Teknolojisi, Dijital Uygulamalar, Öğretmen Bilişi, Öğrenci İnanışları, Güdülenme/ Motivasyon, Koçluk, Meslektaş Dayanışması, Enriched Education, In-Service Training, Educational Technology, Digital Applications, Teacher Cognition, Student Beliefs, Motivation, Coaching, Collegiality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu çalışmada, Zenginleştirilmiş Yabancı Dil Öğretimine Yönelik Hizmetiçi Eğitimin Öğretmen Bilişi ve Öğrenci İnanışına Etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi ve deneysel ön test (sormaca)-son test (sormaca) deneysel deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma yönteminden, sorunun tespiti sırasında ve gözlem formlarının analizi sırasında faydalanılmıştır. Zenginleştirilmiş eğitimin özelliklerini yansıtan sormaca soruları, araştırmacı tarafından hazırlanmış ve sırasıyla gönüllü katılım formu, demografik bilgiler, zenginleştirilmiş eğitim öğeleri ve dil becerilerini içeren dört bölümden oluşmuştur. İngilizce öğretmenlerine verilen sormaca İngilizce, öğrencilere verilen sormaca ise aynı içerikle ancak öğrencilerin kolay anlayabileceği şekilde sadeleştirilerek Türkçe hazırlanmış ve online ortamda cevaplanmıştır. Araştırmanın çalışma gruplarını 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı bahar döneminde, lise ve ortaokul düzeyinde yabancı dil öğretmenleri ve onların öğrencileri olmak üzere başlıca 2 çalışma grubu, araştırmanın örneklemini ise, özel bir kolejin 35 ayrı ildeki farklı kampüslerinde görev yapan 49 İngilizce öğretmeni, onların 214 öğrencisi ve bu grupların altındaki alt gruplar oluşturmaktadır. Ön sormaca ve son sormaca arasındaki 5 haftalık süreçte öğretmenler, yüksek etkili öğrenme ilkelerinden ilham alınan, zenginleştirilmiş eğitim öğeleri ve dijital uygulamalarla desteklenen bir hizmet içi eğitim oryantasyon çalışmasına gönüllü olarak katılmışlardır. Öğretmenlerden öğrendikleri pratik bilgileri ve dijital uygulamaları bir ay süre ile kendi sınıflarında uygulamaları istenmiştir. Uygulama döneminde öğretmenler ve araştırmacı her hafta geri bildirim için araştırmacı ve meslektaşları ile toplanarak fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Öğretmenlerin dersleri öz değerlendirme ardından meslektaş veya zümre başkanı tarafından gözlem formu ile gözlemlenmiştir. Gözlem notları sormaca verilerinin değerlendirilmesinde destek olarak kullanılmıştır. Öğretmen ve öğrenciler sormaca verileri ışığında öncelikle şehir, kademe, okul türü, seviye…vb bilgileri içeren demografik bilgilere ardından, Hizmet içi Eğitim Çalışması öncesi ve sonrası öğretmen bilişinde bir değişik olup olmadığına ve bu değişikliğin öğrenci inanışındaki yansımasına bakılmıştır. Aynı katılımcılar üzerinde farklı zamanlarda yapılan ölçümlerde, katılımcıların zamana bağlı değişimlerini ve bir sürecin ardından bakış açılarının değişip, değişmediğini araştırdığı için bu araştırmanın bir“panel çalışması”olduğu da söylenebilir. Araştırma neticesinde, öğretmenlere zenginleştirilmiş eğitim öğeleri ve dil becerileri başlıkları altında verilmiş olan ön ve son sormaca veri sonuçları karşılaştırıldığında, Zenginleştirilmiş Hizmetiçi Eğitim Çalışması'nın, öğretmenlerin zenginleştirilmiş eğitime yönelik bilişleri üzerinde olumlu etkisi olduğu ve öğretmenleri güdülediği görülmüştür. Buna paralel olarak, öğretmenlerin sınıflarındaki öğrencilere eğitim öğeleri ve dil becerileri başlıkları altında verilmiş olan ön ve son sormaca veri sonuçları karşılaştırıldığında, öğrencilerin, öğretmenleri tarafından sınıflarında uyguladıkları dijital uygulamalarla desteklenerek zenginleştirilmiş eğitime yönelik inanışları üzerinde olumlu etkisi olduğu ve öğrencileri de paralel olarak güdülediği görülmüştür. Öğretmen ve öğrenci sonuçlarındaki paralel yükseliş bir kez daha yabancı dil sınıflarında öğretmenin, öğretmen bilişinin önemini ve döngüsel bir şekilde sınıf uygulamalarına ve öğrenci inanışına etkisini vurgulamaktadır. Ayrıca, yabancı dil öğretiminde, güdülenmenin öğretmen ve öğrenci üzerindeki rolü ve etkisi çalışmanın bir alt yansıması olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, It is aimed to examine The Effects of In-Service Training for Enriched Foreign Language Teaching on Teacher Cognition and Student Beliefs. In this research, quantitative research method and experimental pre-question-post-question experimental design were used. Qualitative research method was used during the determination of the problem and during the analysis of the observation forms. Questionnaire questions reflecting the characteristics of enriched education were prepared by the researcher and consisted of four parts, respectively, including the voluntary participation form, demographic information, enriched education elements and language skills. The questionnaire given to the English teachers was prepared in English, and the questionnaire given to the students was prepared in Turkish with the same content but in a way that students could easily understand, and answer online. The study groups of the research are composed of two main study groups, foreign language teachers and their students at the high school and secondary school level. It was done in the spring semester of the 2021-2022 academic year, and the sample of the research consists of 49, 1st foreign language English teachers working in the different campuses of the same private school in 35 different cities and their 214 students form the subgroups under these groups. In the 5-week period between the pre- and post-questionnaire, the teachers voluntarily participated in an in-service training orientation study inspired by high-impact learning principles and supported by enriched educational elements and digital applications. The teachers were asked to apply the practical information and the digital applications they have learned for a month in their classrooms. During the implementation period, the teachers and the researcher came together with the researcher and their colleagues every week for feedback and exchanged ideas. After the self-evaluation, the lessons of the teachers were observed by a colleague or by the head of the department via the observation form. Observation notes were used as the support in the evaluation of the questionnaire data. In the light of the teacher and students questionnaire data, firstly demographic information including city, grade, school type, level…and so on. Afterwards, it was examined whether there was a change in teacher cognition before and after the In-Service Orientation Study and the reflection of this change in student beliefs. It can also be said that this research is a“panel study”since it investigated the time-dependent changes of the same participants at different times in measurements, and whether their perspectives change after a process or not. As a result of the research, when the data results of the pre- and post-questionnaire given to the teachers under the headings of enriched education elements and language skills were compared, it was seen that the enriched in-service training orientation study had a positive effect on teachers' cognitions towards enriched education and motivated them. Parallel to this, when the data results of the pre- and post-questionnaires given to the students in the classrooms of the teachers were compared under the headings of enriched educational elements and language skills, it has been seen that enriched education supported by digital applications implemented by their teachers in their classrooms had a positive effect on students' beliefs and motivated the students as well. The parallel rise in teacher and student outcomes once again highlights the importance of teacher, teachers' cognition in foreign language classrooms and its impact on classroom practice and also students' beliefs in a cyclical fashion. In addition, the role and the effect of motivation on teachers and students in foreign language teaching can be considered as a sub-reflection of the study.