Kenya iç savaşının sosyo-politik analizi
Social and politic analysis of Kenya's civil war
  1. Tez No: 161973
  2. Yazar: ASENA ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kenya tarihi, Kenya sömürgeciliği, Kenya' daki iç savaş, İngiltere, Batı toplumları, History of Kenya, Colonialism of Kenya, Civil War in Kenya, England, Western Societies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
“Kenya İç Savaşının Sosyo-Politik Analizi”, tarihte ve günümüzde de büyük problemi olduğunu açıklamaktadır. Bu tez Kenya'da neler olduğunu ve bu ülkede gelecekte neler olabileceğini sergilemektedir. Tezin amacı, uluslararası sistemde Kenya'nın yerini ortaya koymaktır. Bu perspektiften tez üçe ayrılmaktadır. İlk bölümde, Kenya'nın politik ve sosyal tarihi ele alınmaktadır. İkinci bölüm, Kenya'nın komşularıyla ve bütün dünya ülkeleriyle ilişkileri hakkında bilgi vermek için yazılmıştır. Sonuncu ve üçüncü bölüm Kenya' daki iç savaşı, bu çatışmanın ve tarihsel alt yapısının temel nedenlerini içermektedir. Tezin temel noktası, Kenya' daki sömürgeciliğin etkisidir. İngiltere, Kenya'nın tarihinde her dönem çok etkili olmuştur ve günümüzde İngiltere ve Batı ülkeleri hala etkili olmaktadır, bununla birlikte 20. yüzyılda Kenya'nın siyasi, sosyal, güvenlik yaşamında ABD ortaya çıkmıştır. Bu tezde büyük güçlerin politikalarıyla ilgili çok ilginç örnekler yer almaktadır. Eğer büyük güçlerin gelişmemiş ülkeler üzerindeki politikalarını öğrenmek istiyorsanız tez size somut Örnekler göstermektedir. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucu, Kenya'nın Batı ülkeleri, özellikle de İngiltere, tarafından sömürüldüğünü ve günümüz şartlarında da farklı uluslararası araçlarla sömürülmekte olduğunu (uluslararası örgütler, IMF, Dünya Bankası gibi...) göstermektedir. Kısacası, Kenya' daki sorunların kaynağı Batılı ülkelerdir. Eğer bu sorunların, özellikle de çatışmaların (iç savaş), çözümlenmesi isteniyorsa Batılı ülkeler politikalarını uygulamaktan vazgeçmelidirler.
Özet (Çeviri)
“Social and Politic Analysis of Kenya's Civil War”explains that Kenya had a big problem in the history and has also a big problem today. So this thesis exposes what happened in Kenya and what could be happen in the future in this country. Aim of thesis is bringing up place of Kenya in the international system. In this perspective thesis part three. In the first chapter, political and social history of Kenya is taken up. Second chapter was written for obtaining information about Kenya's relations with neighbours and all of the world countries. The last and the third chapter includes civil war in Kenya, what is the main reasons of this conflict and its historical under construction. Thesis' s basic point is influence of colonialism in Kenya. England was very effective in the Kenya's history all the terms and today England and Western countries are also effective in Kenya, nevertheless United States is appeared in the 20 th. Century in Kenya's political, social, security life. There is a very interesting examples in this thesis about big powers policies. If you want to learn the policy of big powers on the underdevelopment countries thesis is shows that clearly with concrete examples. Within this framework, the result of the study shows that Kenya was exploited by Western countries, especially England and is also exploited conditions of today with different international tools, (like international organisations, IMF, World Bank etc..) In brief, source of problems in Kenya is Western countries. If the problems, particularly conflicts (civil war) is wanted to solve western countries have to give up the idea of apply their policies.