Hipermedyanın analog elektronik öğrenimine etkisi (Tekirdağ Endüstri Meslek Lisesi Örneği)
The effect of hypermedia on analogous electronic education (Tekirdağ Industrial Vacotional School model)
  1. Tez No: 161972
  2. Yazar: KEREM TOLGA SAATCİOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN BAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, hipermedya, elektronik öğretimi, öğretim materyali hazırlama, öğrenme-öğretme ortamı, Computer aided teaching, hypermedia, electronics education, preparing instructional material, learning-teaching atmosphere.VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Hipermedyanın Analog Elektronik Öğrenimine Etkisi (Tekirdağ Endüstri Meslek Lisesi Örneği)Tezin Yazarı: K.Tolga SAATCİOĞLU Danışman: Yrd.Doc.Dr. Çetin BAYTEKİNKabul Tarihi: 1209.2005Sayfa Sayısı: VI (ön kısım) + 64 (tez) + 18 (ekler) Anabilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi İnsanoğlu, bilim ve bilimsel araştırmalarla geliştirdiği günümüz teknolojisinin olanaklarıyla yetinmeyip, yeni teknolojik buluşlara yönelir. Bu yönelimde, artan bilgi ile bilginin yönetimi ve kullanımı etkin rol oynar. Teknoloji ve buna bağımlı bilişimin gelişimi, dünyayı küçültürken, bilgiye erişen ve bilgiyi kullanan toplumları daha ileri noktalara taşır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürekli gelişmesi, yeni teknolojik gelişmelerin her alanda olduğu gibi eğitim-öğretim alanında da takip edilmesini ve uyarlamalar yapılmasını zorunlu hale getirir. Birey ve toplum, gelişen teknoloji karşısında mesleki ve teknik eğitime daha fazla gereksinim duyar. Bu gereksinim, mesleki ve teknik eğitim sorunlarını da beraberinde getirir. Hissedilen sorunların çözüm arayışları, yeni bilişim teknolojileri ve öğrenme-öğretme ortamlarının mesleki ve teknik eğitime girişini zorlar. Öğrenme ve öğretimde hızla değişen ve yaygınlaşan bireysel öğrenme ve öğretim bu girişimlerin temelidir. Bireysel öğretimin destek aracı olarak bilgisayar, öğrenme ve öğretmeyi hızlandırmaktadır. Bilgisayarların öğretim ortamlarında kullanılmasının en önemli avantajlarından biri, çok sayıda duyu organına hitap ederek öğrenme düzeyini artırması ve öğrenilenlerin kalıcılığım sağlamasıdır. Bu nedenle; animasyon, resim, canlandırma ve sesin birlikte kullanılmasıyla öğrenme ortamlarının geleneksellikten kurtarıldığına ve öğrenme düzeyinin artırıldığına dikkat çekilir. Tez çalışmasında; demokratik bir ortamda gençleri yaşama hazırlamada mesleki ve teknik eğitimin esas aldığı uygun öğrenme ortamı hazırlama, gerekli becerileri geliştirme ve istenilen davranışları oluşturma hedefleri doğrultusunda, öğretim ve öğrenmede hipermedyanın kullanımından bahsedilip, Tekirdağ Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi'nin Elektronik Bölümü onuncu sınıf Analog Elektronik dersinin hipermedya ile sunumu amacıyla geliştirilmiş olan örnek bir öğretim programı tanıtılır. Deney grubu olarak Anadolu Teknik Lise öğrencileri, kontrol grubu olarak da Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri seçilir. Uygulama sonuçlan, hazırlanan hipermedya öğretim programının etkinliğini ortaya çıkarır. Uygulamada elde edilen bulgular doğrultusunda tasarımcılara, öğretmenlere, öğrencilere ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine yönelik öneriler sunulur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: The Effect of Hypermedia on Analogous Electronic Education (Tekirdağ Industrial Vocational School Model) Author: K.Tolga SAATCIOGLU Supervisor: Assis. Prof. Dr. Çetin BAYTEKTN Date: 12.09.2005 Nu. of pages: VI (pre text) + 64 (main body) + 18 (appendices) Department: Computer Education and Instructional Technology Humanity developed technology with science and scientific researches, but they are not satisfied with these inventions so go towards new technological inventions. At this path, information and information management and usage of information have an effective role in this aim. However, development of technology and data processing which causes the world to be more global, societies that reach and use information utilize this development to go further. Just like in all areas, the continuous development of information and communication technologies make it compulsory to adapt and follow new developments in the area of education, too. As a result of advancing technology, individual and society feel more necessity at professional and technical education. This necessity, brings together professional and technical education problems. Problem solution searching force entrance for professional and technical education of new information technologies and learning-teaching environments. These are enterprises which include individual learning and teaching that rapidly change and spread at learning and teaching. Computer which is a supporter equipment of individual learning, accelerates learning process and teaching activities. One of the most important advantages of computer usage at instruction field is to increase learning level and to obtain permanent learning with appealing to the senses. In this respect, using animation, picture, movie and audio instruments together attract attention to recover traditional learning atmosphere and increase learning level. At this thesis, our aim is to make young people ready for the future in an efficient and democratic study atmosphere which is based on professional and technical education, developing required skills and forming expected behaviors to mention the usage of hypermedia in teaching and learning. And also we plan to introduce a sample teaching program in the aim of giving the Electronics lessons with hypermedia in the 10th grade Electronics Department of Tekirdağ Anatolian Technical, Technical and Industrial Vocational High School. Test group is chosen from Anatolian Technical High School and control group is chosen from Industrial Vocational High School. The results of the applied study is shown the efficiency of the hypermedia program. According to the findings, which are gained by the studies, we suggest new proposals to the designers, instructors, students and National Education Ministry authorities.