Din ve modernizm (Çetin Özek- İlhan Arsel karşılaştırması)
Religion and modernism (a comparison between Çetin Özek and İlhan Arsel)
- Tez No: 161986
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET FARUK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din- Modernizm, İslam- Modernizm, İlhan Arsel, Çetin Özek, Religion, Modernism, Islam, İlhan Arsel, Çetin Özek
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
SAÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:Din ve Modernizm (Çetin Özek - İlhan Arsel Karşılaştırması) Tezin Yazarı: Abdullah İNCETezin Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Faruk KILIÇ Kabul Tarihi: 15. 09. 2005Sayfa Sayısı: V(Ön Kısım) + 204 (Tez) Anabilimdalı: Felsefe ve Din BilimleriBilimdalı: Din Sosyolojisi ÖZET Din, bütün toplumların hayatında yer almış bir kurumdur. Arkeolojik, antropolojik çalışmalar, bu gerçeği daha açık olarak göstermektedir. Gerek ilkel toplumlar da, gerekse modern toplumlarda bu etkiyi açık olarak görülür. Din, sosyolojinin temel kurumlarından biridir. Toplumsal hayattaki rolü tartışılmaz olan dinin, değişik toplumlarda etkisi farklı olmuştur. İlkel toplumlarda, dinin etkisinin modern toplumlardan farklı olduğu ifade edilmektedir. Hatta o toplumlarda, sosyal hayatı temel olarak din belirlemektedir. Modern dönemlerde, toplumsal hayat farklılaşıp, iş bölümü arttıkça, dinin toplumsal rolü de değişmiş, dinin rolündeki bu değişim, dinin toplumsal rolünün azaldığı/ azalacağı, daha ileri boyutu ile zaman içerisinde tamamen sona ereceği yorumlarına sebep olmuştur. Ancak bu iddia yanlış bir kehanet gibi görünmektedir. Temenni gibi de duran bu yaklaşım, din ile ilgili belli bir tutumu, bilimsel temele dayanmadan genelleştirmektir. Daha açık bir ifade ile Avrupa'da bir dönem, her türlü gelişime karşı koyan,“Kurumsal Hıristiyanlık'a”karşı geliştirilmiş bir tepkinin, diğer dinleri de kapsar tarzda genelleştirilmesidir. Modern kendini tanımlarken, gelenekseli de tanımlamış, belirlemiş ve geleneği, ağırlığı değişmekle birlikte, dinle irtibatlı olarak ele almıştır. Bu da modern dönemlerde dinin rolünün yoğun bir şekilde tartışılmasına sebep olmuş, dinin toplumsal rolü, gelecekteki durumu, ağırlıklı tartışmalar arasına dahil olmuştur. Özü itibarı ile din ve modernizm açısından Çetin Özek ve İlhan Arsel'in görüşlerinin tespiti ve bunların karşılaştırılmasının amaçlayan çalışmamız, dört bölümden oluşmaktadır.Genel giriş mahiyetindeki bölümde modernizmin beslendiği kaynaklar, doğuşu gelişimi ve tarihi seyri üzerinde genel bir çerçeve çizmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümde din ve modernizm kavramlarına ve bu ikisi arasındaki ilişkiye, sosyolojik açıdan yaklaşmaya çalıştık. Modernite- modernlik, modernite-gelenek kavramlarım bugünkü modernizm ve modernleşme tartışmalarına esas olması yönü ile inceledik. Bu konudaki farklı yaklaşımlara işaret etmeye çalıştık. Bir örnek olması açısından Türkiye örneğini ana hatları ile göstermeyi amaçladık. Eleştirel yaklaşımlara da uzak kalmadık. Teokrasi, laiklik ve sekülerlik üzerinde kısaca durarak, aralarındaki ilişkiye değindik. Diğer bölümlerde, Prof. Dr. Çetin Özek ve Prof. Dr. İlhan Arsel örneklerini karşılaştırmalı olarak inceledik. Özek ve Arsel'in bizi ilgilendiren yönü, genel olarak din ve özel olarak İslam dini ile ilgili fikirleridir. Bu bölümde dinin kaynağı ve mahiyeti, din ve toplumsal bütünleşme-toplumsal gelişme, İslam-siyaset, İslam-demokrasi, İslam-laiklik konulan Türkiye örneği ile ilişkilendirilerek tespit edildi, kısaca karşılaştırıldı. Konu bütünlüğünü sağlamak için değinmekle de özek ve Arsel'in konumuz dışında kalan fikirleri, çalışmamızın konusu değildir. Birçok konuda birebir mukayesenin imkanı olmasına rağmen, bazı konularda aynı şey mümkün olmadı. Birebir mukayese imkanı olmayan konularda, konuya genel yaklaşımlarım söz konusu ederek bir neticeye ulaşmayı denedik. Bu tarz çalışmaların az olması temel zorluklardan biridir. Buna rağmen kıyaslama çalışmalarının, din ve modernizm gibi belli ölçüde zorluklar taşıyan bir konuda bir çok açılımlar da sağlayacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social Sieienees Abstract of Master's Thesis Title Of The Thesis: Religion And Modernism (A Comparison Between Çetin Özek And İlhan Arsel) Author; Abdullah InceSupervisor: Assistant Prof. Dr. Ahmet Faruk KILIÇ Date: 15.09.2005No. Of Pages: VQPre text)+ 204 (main body) Department:Philosophy and Religion ScienceSubfield: Sociology of Religion SUMMARY Religion is and important institution of every society. Archaeological and anthropological studies support this thesis. The impact of religion can be seen both in primitive and modern societies. Religion is one of the essential institution of sociology. The impact of religion in primitive societies is different from its impact on modern societies. It can be said that in primitive societies religion determines all aspects of the social life. In modern times, with the diversity of social life and increas of work sharing, the social role of religion changed. This led some to think that the role of religion is diminishing and in the next stege it will disappear completely. But this is one approach to religion without any foundation. It is a generalisation of the approach developed in Europe against the Institutionalised Christianity to include other religion. When defining itself, modern also defined and limited tradition; and in varying degrees it considered tradition as having close relation with religion. This led to intensive discussions on the role of religion in modern times and in the future. This Study which aims to find out and compare the views of Çetin Özek and İlhan Arsel consists of three chapter. The first chapter gives an outline of the sources, origin and historical development of modernity. A sociological approach is attempted to religion and modernism and the relationship between these concepts. The concepts modernity- modern, modernity-tradition are examined in relation to their being the origin of modernism and modernisation. The example of Turkey is outlined. The concepts of theocracy, laicism and secularism are examined. A Critical approach is adopted through this study. In the following chapters, Çetin Özek and İlhan Arsel 's views on religion, in particular on Islam are examined and compared. In this context, their views on the origin and nature of religion, religion and social integration, social development, Islam and politics, Islam and democracy, Islam and laicism are examined. If there is no posibility of finding their views on each of the above title, a conclusion is reached on the basis of their general approaches. It is hoped that this comparative Study will bring new approaces to the discussion of religion and modernism.