Immanuel Wallerstein'ın dünya-sistemler analizinin değerlendirilmesi
Evaluation of Immanuel Wallerstein's world-systems analysis
  1. Tez No: 161987
  2. Yazar: YILDIRIM ERBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel Sistemler, Kapitalist Dünya-Ekonomi, Jeokültür, Historical Systems, Capitalist World-Economy, Jeoculture IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Immanuel Wallerstein'in Dünya-S istemler Analizinin Değerlendirilmesi Tezin Yazan: Yıldırım ERBAŞ Danışman: Yrd, Doç. Dr. Mahmut KARAMAN Teslim Tarihi: 04 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: IV(ön kısım) + 78(tez) Anabilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Yaklaşık otuz yıldır, içinde yaşadığımız toplumsal gerçeklik değişmekte ve bu toplumsal gerçekliğin analiz edildiği kavramlar eskisinden farklılaşmaktadır. Kısacası modernlik yeniden gözden geçirilmektedir. Dünya-sistemler analizi ile tanınan Wallerstein ise, modernliği iktisadi, sosyal, siyasi ve kültürel yönleriyle eleştirel bir şekilde yeniden gözden geçirmekte ve toplumsal gerçekliği yeniden kurmakta, ayrıca tarihsel sosyal bilimlerin yeniden ihyasına yönelmektedir. Wallerstein, içinde yaşadığımız tarihsel sistemin yıkılmak üzere olduğunu ve bu durumun şimdiden kestirilmesi oldukça güç yeni bir yapı yaratacağını, iddia ederek yeni bir evrenselci ligin inşasına da yönelmektedir. Bu çalışmanın amacı Wallerstein'in yaklaşımının geniş bir özetinin vermek ve temel iddialarının değerlendirilmesinin yapmaktır. Wallerstein'in çalışmalarının önemi özellikle iki açıdan değerlendirilebilir. Birincisi toplumsal gerçekliğin açıklanması için bütüncül bir açıklama çerçevesi sunmasıdır. İkincisi farklı tikel kimliklerin üzerinde anlaşacağı evrensel bir gelecek perspektifi ortaya koyma çabasıdır. Fakat Wallerstein iki açmazla karşılaşır. Wallerstein sisteme sonradan dâhil edilmiş farklı ülkelerin tarihsel ve içsel süreçlerini yeterince dikkate almaz ve“merkez”dışında üretilen düşünceyi merkezin bir varyantına indirger.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Evaluation of Immanuel Wallerstein's World-Systems Analysis”Author: Yıldırım Erbaş Supervisor: Asistant Prof. Mahmut KARAMAN Date: 04 July 2005 Nu. of pages: lV(pre text) + 78(main body) Department: Public Administration Subfield: Politics and Social Sciences Approximately for thirty years social reality in which we live is changing and concepts which social reality is analyzed is becoming different. Shortly, modernity is looked over again. Wallerstein is known with world-systems analysis looks over the modernity critically in terms of economic, social, political, and cultural and is establishing social reality, also trying to invigarete historical social science again. Wallerstein says that historical system in which we live is collapsing now. He also says that this condition will create a new structure which we will not estimate it now and so Wallerstein tends to build a new universalism. Aim of this study is to give a broad summary of Wallerstein's approach and make an evaluation of his main claims. Importance of Wallerstein's work can be evaluated esspecially from two perspectives. First, it offers a holistic explanation frame to explane the social reality. Second it is a effort to bring up a universal future perspective on which different particular identity will be able to agree. But Wallerstein meets two tricks. Wallerstein do not consider enough historical and inner processes of the different countries which had been incorporated into the system afterwards and reduces the thinking which is generated out of“center”to a variant of center's thinking.