İşbirlikli öğrenmenin hayat bilgisi dersinde sosyal beceriler erişi ve hatırda tutma üzerindeki etkileri
The effects of cooperative learning in life studies lesson on social skills, achievement and retention
  1. Tez No: 162067
  2. Yazar: GİZEM SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYFER KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Sosyal beceriler, Erişi, Hatada Tutma, Cooperative Learning, Social Skills, Students' Achievement and Retention
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Bu araştırma“İşbirlikli öğrenmenin hayat bilgisi dersinin öğretiminde öğrencilerin sosyal becerilerine, erişisine ve hatırda tutmalarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir İli, Buca İçesi, Buca İlköğretim Okulu 3. sınıfında, 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında okumakta olan 92 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada bir deney bir de kontrol grubu kullanılmıştır. 46 öğrenciden oluşan deney grubuna İşbirlikli Öğrenme Tekniklerinden Birlikte Öğrenme tekniği, 46 öğrenciden oluşan kontrol grubuna Geleneksel Öğretim Yöntemi uygulanmıştır. Araştırma verileri geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan a) Basan Testi, b) Sosyal Beceri Bilgisi Testi, c) Sosyal Beceri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Basan testi araştırmanın bitiminden beş hafta sonra hatırda tutma testi olarak tekrar verilmiştir. Kontrol gruplu ön-test, son-test deseninin uygulandığı araştırmada, araştırmanın ilk ve son haftalarında ”Basan Testi“, ”Sosyal Beceri Bilgisi Testi“, ”Sosyal Beceri Ölçeği" kullanılarak veriler elde edilmiştir. Grupların karşılaştırılmasında t-Testi, iki yönlü varyans çözümlemesi kullanılmıştır Elde edilen bulgular sonucunda İşbirlikli Öğrenme Yöntemi'nin öğrencilerin sosyal becerileri, erişileri ve hatırda tutamlan üzerinde Geleneksel Öğretim Yöntemine göre, anlamlı derecede etkili olduğu bulunurken; cinsiyet etkeni bakımından anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study,“Effects of Cooperative Learning on Students' Social Skills, Achievements and Retention ”, was carried out on to 3th graders at Buca Elementary School* tank in 2004-2005 education year. Pre-test and post-test design was used for the research. The Learning Together Technique was used in the experimental group, including 46 students and Traditional Method in the control group, including 46 students during a period of four weeks. The data for the research were collected with“Achievement Test, Knowledge of Social Skills Test and Social Skills Scale”. Five weeks later from finishing of the research, Achievement Test was given to students as a Retention Test In this research to which was applied“ Pre-test and Post-test with control group Experimantal Design”, in the first and last weeks, the Achievement Test, Knowledge of Social Skills Test and Social Skills Scale were administered. Mean, t- Test, Two- Way ANOVA were applied for the analyses of the data. It was found that Cooperative Learning was significantly more effective on students' achievement, retention and social skills than traditional techniques and those effects do not differ according to students' gender.