Sanat eğitiminde yaratıcılık yetisinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi açısından baskıresim tekniklerinin işlevi
  1. Tez No: 162095
  2. Yazar: LEVENT AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ARİF ZİYA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Sanat Eğitimi, Baskıresim, Creativity, Education of Art, Prmting-picturing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmanın konusu“Sanat Eğitiminde Yaratıcılık Yetisinin Ortaya Çıkarılması Ve Geliştirilmesi Açısından Baskıresim Tekniklerinin İşlevi”başlığı altmda yapılan araştırmalardan oluşmaktadır. Yaratıcılık sanıldığı gibi özel insanlara ait bir özellik değildir. Yaratıcılık her insanda mevcut olan keşfedilmesi ve geliştirilmesi mümkün bir yetidir. Bu yetinin keşfi ve geliştirilmesinde eğitim kurumlanmıza büyük görev düşmektedir. Araştırmanın başlangıcında yaratıcılık üzerine tanımlamalara yer verilmiştir. Eğitimin, sosyal ve kültürel çevrenin yaratıcılıkla olan ilişkilerine değinilmiştir. Hayatın her alanında değişiklik ve yeniliğe hoş görüyle bakan ve şans veren yaklaşımların, yaratıcılığın ortaya çıkması ve gelişmesinde olumlu etken olacağı belirtilmiştir. Bireydeki yaratıcılık yetisinin en çok harekete geçtiği alanlar sanatsal etkinliklerdir. Yaygın biçimde sanıldığı gibi, sanat eğitimi yalnızca yeteneklerin eğitimi için değil, herkes için gerekli olan bir kişilik eğitimidir. Sanat eğitiminde amacın sanatçı yetiştirmek olarak görüldüğü yanlış bir düşünceden öte, sanat yoluyla eğitini, yani bireyin estetik eğitimi amaçlı bir anlamı vardır. Başka bir deyişle de bireyin yaratıcı güçlerini ortaya çıkarmasına yardımcı olacak koşulları hazırlayan ve bireyin kişilik kazanmasını sağlayan bir etkinliktir. Araştırmada sanat eğitiminin Türkiye'deki tarihi gelişimi anlatılmıştır. Sanat eğitiminin ilkeleri alanları ve yaratıcılığa olan etkisi üzerine bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde baskıresim Dünya ve Türkiyedeki tarihi gelişiminden bahsedilmiş, baskıresim tekniğinin çeşitleri ve uygulanış alanlarına dair bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ana konusu üzerine incelemelerin verildiği bölüme gelince, bir süreç olarak kabul ettiğimiz yaratıcı düşüncenin oluşmasında beyinde meydana gelen etkileşimlerden bahsedilmiştir. Beyinde meydana gelen düşünsel sürecin, baskıresim tekniklerinin üretim aşamasında karşılaşılan süreçlerle olan benzerliklerine değinilmiştir. Bu bilgilerin ardından Buca Lisesinden gönüllü öğrenci gurubuyla yapılan baskıresim çalışması sonucu ortaya çıkan öğrenci çalışmaları ve yaratıcı düşünce testinin sonuçlarına da yer verilerek; Baskıresim tekniklerinin sunduğu ifade olanakları açısından yaratıcılığa olan katkısı anlaşılmıştır
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is bringing into light the“Ability of creativity on Education of Art and Within the Scope of the Development of function of Printing-picturing Techniques.”Creativity, as we know that, doesnt't belong to special persons. Creativity is a ability what everyone has and it must be brought to light and developed. And on this matter, our deucation associations have main responsibilities. In the beginning of this study include definitions about creativity. And it is described the relation between creativy and education, social and cultural environment. One of the positive effects of the bringing into light and developing of creativity is thi aproach who has tolerance and gives change to every changes and innovation of the life. The spaces that are the artistic works. Mostly, the ability of creativity appears in the artistic works. Education of Art is not only for education of abilities but also for everyone. The aim on the education of Art is not trainning artists but giving education of aesthetics by Art. In other words, appearing the creativity in a person. It has been told in this study that historical development of education of Art. And it includes principles of education of Art, its spaces and effect on creativity. On the third part, includes the developmants of printing-techniques in Turkey and the world. And it includes the techniques about printing-picturing. The basic theme of the study is thi process of creativity and the effects in the brain. And this is companed with the process of the production of printing-picturing. Lastly, student works with the volunter high school students in Buca Lisesi and the test creative thought are evaluated. As a result printing-picturing techniques contributes to creativity with its means that presents us.