Malzeme tedarik yöntemi olarak ihale sistemi ve İzmir ili üçüncü basamak sağlık kurumlarında bir araştırma
Bidding system as a method of material procurement and its application in third-line health institutions in İzmir
- Tez No: 162314
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER MENDERES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Malzeme, tedarik yöntemleri, satın alma, ihale sistemi. VI, Material, procurement methods, purchasing, bidding system. vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET Kamu Hastanelerinin harcamalarının sınırlı kaynaklarla karşılanarak, belirlenen amaçlara ulaşabilmesi ve hizmetlerine kesintisiz olarak devam edebilmesi, öncelikle hizmet sunumu için gerekli olan malzemelerin istenilen zaman, yer ve kalitede hazır bulundurulmasına bağlıdır. Hastanelerde genel olarak malzeme tedarikinde karşılaşılan en önemli sorunların mevzuattan kaynaklanan sorunlar olduğu gibi, yapılan anket çalışması sonucunda malzeme tedarikinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin de nitelikli ve konuya vakıf satın alma memurlarının az sayıda olması sonucuna varılmıştır. Hastane bütçesi içerisinde malzeme giderlerinin personel giderlerinden sonra ikinci sırayı almasına rağmen, malzeme yönetimi konusuna yeteri kadar önem verilmediği ve malzeme tedarik yöntemi olarak ihale sisteminin tam olarak uygulanamadığı ve hastaneler arasında uygulama farklılıkları olduğu tespit edilmiştir. Hastane yönetim kadrosu çalışanlarından olan başhekim/başhekim yardımcıları ve hastane müdür/müdür yardımcıları ile satın alma memurlarının malzeme yönetimi ve satın alma ile ihale sitemine yaklaşımlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, malzeme tedarik yöntemleri ve bu yöntemlerden biri olan kamu alımlarında ihale sistemi ele alınmış olup, İzmir ili üçüncü basamak sağlık kurumlarında konuya ilişkin olarak hastane başhekim/başhekim yardımcılarının, hastane müdür/müdür yardımcılarının ve satın alma memurlarının konuya yaklaşımlarının belirlenmesi ve mevcut durumun tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Reaching established goals and maintaining services of public hospitals continuously by meeting their expenditures depends first of all on keeping the materials required for delivering the services ready at desired location, time and quality. Although the most important problems in general process of procurement of materials in the hospitals appears to be related to those originating from regulations, it was concluded as a result of the present study that one of the most important problems in procurement of materials in the hospitals was scarcity of the qualified purchasing employees who are competent on the issue. It was found that no sufficient importance was paid to the matter of material management and bidding system couldn't be applied properly as a method of material procurement and that hospitals showed differences in these applications although material expenditures were in the second place following personnel expenditures in the hospitals' budget. It was found that approaches of the chief physicians and their assistants and hospitals' principles and their assistants and purchasing employees to the material management and purchasing and bidding system varied. In the present study, material procurement methods and one of these methods, bidding system in public purchasing were discussed. The present study aimed to establish approaches of chief physicians and their assistants and hospitals' principles and their assistants and purchasing employees in third-line hospitals in Izmir to the subject and to find the current situation in these institutions.