Geri Dön

Türk gazetelerinde kullanılan fotoğraflar ile şiddet sunumu

The presentation of violence with the photographs that are used in Turkish newspapers

  1. Tez No: 162462
  2. Yazar: ESRA ERSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET İMANÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 280

Özet

ÖZET Günümüzde gazete okurunun görsel haberlere olan eğilimi, fotoğrafın haberin inandırıcılığını arttırarak olayı okuyucunun zihninde somutlaştırması yazılı basını fotoğraf ağırlıklı bir gazetecilik anlayışına yöneltmektedir. Bir olayın gazete sayfalarında haber olarak yer alması için, haber ölçütlerine ne derecede uyduğundan çok olayın fotografik görüntüsünün okura ne derecede etkilediği de ölçüt alınmaktadır. Şiddetin birey ve toplum yaşantısının bir parçası olması, gazetelerin toplumu bilgilendirme ve aydınlatma sorumluluğu allında şiddet haberlerini sunmasını gerekli kılmaktadır. Günümüz gazetecilik anlayışına göre, bir olayın olumsuzluğu ona doğrudan haber değeri yüklemektedir. Şiddet öğesinin yoğun olduğu olaylar daha fazla haber değerine sahip olmaktadır. Okuru daha çok etkileyebilmek ve heyecenlandırmak için şiddet imgeleri fotoğraflarla sunularak gazetenin tirajını arttırmak amaçlanmaktadır. Gazeteler, haber verme işlevini yerine getirerek, toplum içinde kanaat ve tutumların oluşmasını ve yayılmasını sağlayan, toplumsal ve siyasal alanda etkili rol oynayan kitle iletişim araçlarıdır. Gazetelerde sunulan şiddet haber ve fotoğrafları, onları kullananların tavır ve zihniyetine göre faydalı veya zararlı anlamlar kazanabilmektedirler. Toplumda işlenen, suç ve şiddet olayları hakkında kamuoyu bilgilendirilip uyarılırken, kimi zaman da bu fotografik görüntülerin insanlar üzerindeki etki gücünden yararlanılarak propaganda amaçlı kullanıldığı gözlemlenmektedir. Tez çalışmasında, şiddetin gazetelerde nasıl ve ne amaçla sunulduğunun değerlendirilebilmesi açısından, güçlü bir görsel kitle iletişim aracı olan fotoğrafın, Türk gazetelerinde şiddetin sunumunda üstlendiği rol incelenmiştir. Araştırmanın Türk gazetelerindeki fotoğraflar üzerinden yapılması, her gün düzenli olarak okuma alışkanlığı haline getirilen gazetelerin daha ilk sayfalarından itibaren şiddet haber fotoğraflarının sunumunun gözlemlenilmesinden ötürü tercih edilmiştir. Çalışmada göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle çözümlenen on haber fotoğrafının genel bir değerlendirmesi yapılarak, şiddet haber fotoğraflarında anlam üretiminin nasıl yapılandığı ve fotoğrafların kullanım amacı ortaya konmaya çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT Today, because of the fact that photograph makes the events concrete in readers' mind by making the news more believable, the tendency of the newspaper readers to the visual news directs the press to a journalism which is based on photographs. Therefore; rather than how suitable an event is for news criterion, the image of an event and how effective it is for readers is taken as a criterion for taking part in newspapers. Since“violence”is a part of the invidual and society life, it became necessary for the newspapers to present violence news under the responsibility of making the society well-informed and enlighttened. According to today's journalism, the negativity of an event directly loads a value to it to become news that is why the events which includes a lot of violence elements have more value. The thing that is aimed is to increase the circulation of the newspaper by presenting the violence images with photos. The first reason for this, is to excite and effect the readers more. The newspapers are the mass communication means which shape the opinions and manners in society by presenting news, with an effective part in social and political areas. The violence news and photos that are presented in newspapers are able to gain some useful or harmful meanings according to the manner and mentality of the people who use them. It is observed that while the public opinion is informed and warned about crime and violence events which are committed in society, on the other hand; these photographic images are used for propaganda by considering the effect of these images on humans. In this thesis work; to appreciate how and why“violence”is presented in newspapers, as a powerful visual mass communication means, the role of photograph in presentation of violence in Turkish newspapers has been examined. This investigation has been made according to the photos in Turkish newspapers. That is because of the observation of violence news photos which are presented even in the first pages of newspapers that people read regularly everday as a habit. In this work, by making a general evaluation of ten news photographes which have been analysed with semiotic analysis method, it has been tried to put forward how meaning production in violence news photos is constructed and why these photos are being used.

Benzer Tezler

  1. Yazılı basında 2005 Paris olaylarının haber analizleri

    News analysis about 2005 Paris events on writing media

    CEMİLE İREM YAVUZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    GazetecilikKocaeli Üniversitesi

    İletişim Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. FÜSUN ALVER

  2. Ulusal gazetelerde yer alan haber fotoğraflarında kadın profili

    The Potrait of woman in news photograps

    ŞENAY BÜYÜKCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    GazetecilikAnadolu Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FİLİZ SEÇİM

  3. 19. yüzyıl Türk basınında fotoğraf kullanımı (1860-1899)

    The use of photography in Turkish press at 19th century (1860-1899)

    MUSTAFA BİLGE SATKIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara Üniversitesi

    Fotoğraf Ana Sanat Dalı

    PROF. BARBAROS GÜRSEL

  4. Yazılı basında gündem belirleme yaklaşımı bağlamında 16 nisan 2017 anayasa değişikliği referandumu kampanyası süreci

    The process of the april 16,2017 constitutional amendment referandum in the context of the agenda determination approach in the printed media

    MUHAMMET YASİN ELİTOK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    GazetecilikAtatürk Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DEĞİRMENCİ

  5. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Anadolu Ajansı'nın dış haber politikası

    Foreign news policy of Anadolu Agency in the years of Second World War

    AYŞE GÜLÇİN MANKA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    İletişim BilimleriAnkara Üniversitesi

    Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KORKMAZ ALEMDAR