Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları
University students' attitudes towards distance education
- Tez No: 162473
- Danışmanlar: PROF.DR. ENVER TAHİR RIZA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitme Yönelik Tutum, Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği 136
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin tutumlarının, devam ettikleri üniversite, fakülte, bölüm, cinsiyet, uzaktan eğitim konusunda bilgi sahibi olma ve uzaktan eğitim ile eğitim alma durumlarına göre anlamlı fark gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesinde öğrenimlerine devam eden 456 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmanın bir parçası olarak ölçeğin geçerliliği ve güvenilirliği de kanıtlanmıştır. Öğrencilerin bağımsız değişkenlere gör uzaktan eğitime yönelik tutumlarının analizi için“t”testi, tek yönlü varyans analizi ve tamhane testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgularına göre, katılımcıların genel olarak uzaktan eğitime yönelik tutumları kararsızdır. Katılımcıların üniversitelerine, fakültelerine, bölümlerine, UE konusunda bilgi sahibi olma durumlarına ve UE ile eğitim alma durumlarına göre uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Fakat katılımcıların cinsiyetlerine göre uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to examine the university students' attitudes about distance education according to university, faculty, departments gender, knowledge about distance education and participation in a distance education training program. The sample of the study consisted 456 university students from the Ege University, Dokuz Eylül University and Sakarya University. Construction, Reliability and Validity studies of the attitude scale towards distance education were also conducted as a part of the study. In order to examine the university students' attitudes about distance education according to the independent variables of the study, t test, one way ANOVA, and Tamhane test were used. The results of the study showed that university students' attitudes towards distance education were found as undecided. University students' attitudes towards distance education differed significantly according to their university, faculty, department, knowledge about distance education and participation in a distance education training program. However, university students' attitudes towards distance education did not differ significantly according to gender. Keywords : Distance Education, Attitudes About Distance Education, Attitude Scale Towards Distance Education. 137