Fen öğretiminde derinliğine öğrenme: 'Basınç' konusunda modelleme
Deep learning in science teaching: Modelling for 'pressure'
- Tez No: 162641
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, buluş yolu, öğrenme yaklaşımları, zihinsel modeller, fen öğretimi, Constructivism, discovery learning, learning approaches, mental models, science teaching
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
IX ÖZET Fen Öğretiminde Derinliğine Öğrenme:“Basınç”Konusunda Modelleme Gül ÜNAL Bu çalışmanın başlıca amacı, yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak buluş yoluyla yapılandırılmış etkinlikler içeren“Sıvıların ve Gazların Basıncı”konulu fen dersinin, öğrencilerin akademik basanlarına, feni öğrenme yaklaşımlarına ve zihinsel modellerine etkisini incelemektir. Uygulama, 2004-2005 yılı bahar döneminde, İzmir ili Buca İlçesi 30 Ağustos İlköğretim Okulu, 7. sınıf öğrencilerinden 30 kişilik deney ve 29 kişilik kontrol sınıfı ile yapılmıştır. Deney sınıfında fen dersi yapılandırmacı yaklaşıma uygun buluş yoluyla hazırlanmış etkinliklerle işlenirken, kontrol sınıfında geleneksel öğretim uygulanmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki sınıfa da basan testi, açık uçlu sorulardan oluşan sınav ve öğrenme yaklaşımı ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca, her iki sınıftan 4'er öğrenci ile uygulama öncesinde ve sonrasında görüşülmüştür. Ek olarak, uygulama süresince her iki sınıftaki öğrenciler gözlemlenmiştir. Araştırmada, deney ve kontrol sınıfı öğrencileri arasında akademik başarıları açısından deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu; öğrenme yaklaşımları ve zihinsel modeller açısından ise anlamlı fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Deep Learning in Science Teaching: Modelling for“Pressure”Gül ÜNAL The purpose of this study was to explore the effects of constructivist science course including discovery learning activities for“Pressure of Liquids and Gases”with respect to students' academic achievement, science learning approaches and mental models. In this study, 30 experimental and 29 control group students were instructed by the same teacher from 30 Ağustos Primary School during spring semester in 2005. During the instruction, the experimental group received discovery learning science activities while the control group utilized traditionally designed science instruction over a period of 5 weeks. Both groups were given multiple choice academic achievement test, open-ended science examination and learning approaches questionnaire as pre and post-tests. Besides, 4 students from each group were interviewed before and after the instruction. Also, both groups were observed during the instruction. The results showed that there is a significant difference between experimental group students and control group students with respect to their academic achievement in favor of experimental group students. On the other hand, there is not a significant difference between experimental and control groups with respect to their science learning approaches and mental models.