Küreselleşmenin finansal sonuçlarının Merkez Bankalarına etkisi; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeniden yapılanma gereği
  1. Tez No: 162848
  2. Yazar: EYÜP KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİNE TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankacılığı, Para Politikası Stratejileri, Küreselleşme, Küreselleşmenin Finansal Etkileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Enflasyon Hedeflemesi 127, Central Banking, Monetary Policy Strategies, Globalisation, Financial Effects of Globalisation, The Central Bank of Republic of Turkey, Inflation Targetting 129
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Geçmişte oldukça gizlilik içinde çalışma eğiliminde olan ve bu gizliliğin gerekliliği ve uygunluğu hiç sorgulanmayan merkez bankaları 1980'li yılların sonlarına kadar kurala bağlı, döviz kuru ve parasal hedefleme stratejileri ile para politikalarını uygulayarak ekonomideki fiyat istikrarını sağlamaya çalışmışlardır. Ancak, piyasaların, ulus-devletlerin ve teknolojilerin karşı konulmaz biçimde, dünyanın daha önce hiç görmediği bir ölçüde bütünleşmesini içeren küreselleşmenin, 1980'lerden sonra fınansal piyasalarda çok daha derinden etkili olmaya başlamasıyla merkez bankalarının parasal hedefleme ve döviz kuru hedeflemeleri ile fiyat istikrarını sağlamalarını zorlaştırmıştır. Ulusal ekonomilerde fiyat istikrarını sağlamayı amaç edinen merkez bankalarının da küreselleşme nedeniyle değişen finans piyasalarındaki değişimi anlayıp, gerekli analizleri yaparak fiyat istikrarını sağlamak için uyguladıkları para politikası stratejilerini değiştirmeleri ve yapılarını da çevredeki değişime uygun hale getirmeleri kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle alternatif bir para politikası strateji olarak enflasyon hedeflemesi stratejisi ortaya çıkmıştır. Bunun yanında merkez bankalarına küresel finansal piyasalarda gerekli esnekliği sağlayabilecek ve yerinde ve zamanında karar alabilmelerini kolaylaştırabilecek bağımsızlıklarını artırıcı düzenlemeler yapılmıştır. Bağımsızlığı artırıcı düzenlemelerin yanında politikalarında şeffaflığı artıran ve aynı zamanda yaptıkları uygulamaların sonucunda sorumlu olmalarını sağlayan yapısal değişiklikler de gerçekleştirilmiştir. 126Bu tez çalışması küreselleşmenin ortaya çıkardığı fınansal sonuçlar nedeniyle merkez bankalarının işlevlerinde ve para politikalarında ortaya çıkan değişiklikleri açıklamak ve bu çerçevede nasıl bir değişimin olması gerektiğini vurgulamak ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeniden yapılandırılması konusunda fikir verme amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the past, central banks around the world tended to operate with considerable secrecy. The need for and appropriateness of such secrecy was virtually unquestioned. The central banks implemented monetary target and exchange-rate target until the end of 1980s in order to achieve their primary objective, price stability. During the 1990s, central banks made significant changes to the way they operate. Since globalization is a dynamic ongoing process, and involves the inexorable integration of markets, nation-states and technologies to a degree never witnessed before, it has affected financial markets deeply. Then, it became more challenging for central banks to achieve price stability by implementing exchange - rate and monetary targets. Up to know what monetary policy strategy will work best in a country depends on its cultural and economic institutions, its financial structure and its past history. From now on each individual country should also consider international financial and political environment, which becomes increasingly integrated resulting in development towards a single world market. Increased volatility of global capital flow and global financial transactions are required central banks to have grater flexibility to adopt this environment and to have transparent policies to communicate clearly with domestic and foreign financial market. Therefore, during 1990s, various central banks has adopted inflation targeting as their monetary policy in order to cope with highly volatile, global financial environment by abandoning their exchange-rate and monetary targeting policies, which are not enough flexible to the changing international environment. Although inflation targeting and just-do-it strategies both have some weaknesses, in the rapidly changing global environment, it seems that they are the best strategies for central banks to adopt those changes and to achieve monetary stability. Since just-do-it strategy is mostly depend on the preferences, skills, and trustworthiness of individuals in charge of the central banks, and the only example that use this strategy is the Federal Reserve of United States, inflation targeting strategy seems the most appropriate ones. 128In this research, it will be explored necessary changes for central banks and monetary policies to cope with the challenges from global financial financial markets. In this frame, the necessary changes for the Central Bank of Turkey will also be explored deeply.