The asymmentry in the effects of defense spending shocks on economy: An emprical analysis for Turkey
Savunma harcamalarındaki beklenmedik değişimlerin ekonomi üzerine asimetrik etkisi
- Tez No: 162990
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Savunma harcamaları, Asimetrik etki, Vektör otoregresyon. iv, Defense spending, asymmetric effects, VAR. 1X1
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET SAVUNMA HARCAMALARINDAKİ BEKLENMEDİK DEĞİŞİMLERİN EKONOMİ ÜZERİNE ASİMETRİK ETKİSİ: TÜRKİYE İÇİN AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Yılmaz, Orhan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Fakültesi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Levent Akdeniz Temmuz 2005 Bu çalışmanın amacı savunma harcamalarındaki beklenmedik artış ve azalışların Türkiye ekonomisine olan etkisinin asimetrik olup olmadığını araştırmaktır. Genel inanış, savunma harcamalarındaki düşüş neticesinde azalan bütçe giderlerinin (savunma harcamalarındaki kısmaların bütçeye her zaman yansıtılmamasına rağmen) ekonomideki fiyat seviyesini aşağılara çekip piyasadaki istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğu yönündedir. Fakat bu inanışın aksine savunma harcamalarındaki aşağı yukarı dalgalanmaların ekonomiye etkisi asimetrik olabilir. Bu çalışmada, reel gelir, fiyatlar, para arzı, döviz kuru ve istihdam değişkenlerinin savunma harcamalarındaki dalgalanmalara olan reaksiyonlarını vektör oto-regresyon (VAR) metodunu kullanarak araştırdık. Elde edilen empirik kanıtlara göre; savunma harcamalarındaki dalgalanmaların reel gelir ve fiyat seviyesi üzerine asimetrik etkisi istatistiki olarak anlamlıdır (harcamalardaki beklenmedik artış reel geliri arttırmış, fiyat seviyesini azaltmıştır). Fakat para arzı, döviz kuru ve istihdam değişkenleri üzerinde istatistiki olarak anlamlı herhangi bir etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ASYMMETRY IN THE EFFECTS OF DEFENSE SPENDING SHOCKS ON ECONOMY: AN EMPRICAL ANALYSIS FOR TURKEY Yılmaz, Orhan M.B.A., Department of Management Supervisor: Asst. Prof. Levent Akdeniz July 2005 The purpose of this study is to asses, whether or not the expansionary and contractionary defense spending shocks have asymmetric effects on the Turkish economy. It is widely believed that decrease in the government spending resulted from decrease in defense spending - although there is no guarantee that savings on defense spending would be applied to deficit reduction - will be followed by decrease in prices providing stability in the market. But contrary to these beliefs there can be asymmetry in the effect of defense spending innovations because of some factors. We have investigated the reactions of macroeconomic variables - real income, prices, money, exchange rate, and employment - to the defense spending innovations by applying vector autoregression (VAR) methodology. The empirical evidence reported here gives evidence on that there is statistically significant asymmetric effect on real income (positive defense spending shock increases the real income) and on price level (positive defense spending shock decreases price level), but there is no statistically significant evidence on the effect of expansionary and contractionary defense spending on: money supply, exchange rate, and employment variables.