Nazlı Eray'ın yapıtlarında (Oto) biyografik öğeler
Aspects of (Auto) biography in Nazlı Eray's works
- Tez No: 163003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: biyografi, otobiyografi, kurmaca, özkurmaca v, biography, autobiography, fiction, autofiction VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Öykü, roman ve anı türlerinde yirmiden fazla kitabın yazarı olan Nazlı Eray (d. 1945) Türk edebiyatında fantastik türünün öncülerinden biri olarak tanınmaktadır. Ancak, Eray'ın yapıtlarında (oto)biyografik öğelerin de önemli bir yer aldığı görülür.“Nazlı Eray'ın Yapıtlarında (Oto)biyografik öğeler”başlıklı tezde, yazarın 23 yapıtındaki biyografik ve otobiyografik öğeler saptandıktan sonra, bu öğelerin Eray'ın özgün edebiyat tarzının oluşumundaki etkisi irdelenmektedir. Tezin“Nazlı Eray'ın Yapıtlarında Otobiyografik izlekler”başlıklı birinci bölümünde, yazarın İstanbul'da geçirdiği çocukluk ve ergenlik dönemlerine ait otobiyografik bilgilerin elde edilmesi için Aşkı Giyinen Adam ve Deniz Kenarında Pazartesi adlı romanları esas alınmış, diğer kitaplar ise tamamlayıcı metinler olarak kullanılmıştır. Ankara yıllarıyla ilgili otobiyografik boyut ise bütün kitaplarında yinelenen izleklerden faydalanılarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bölümde yazarın yapıtlarının yanı sıra söyleşilerinden de yararlanılmıştır. Tezin“Nazlı Eray'ın Yapıtlarına Biyografik İzlekler”başlıklı ikinci bölümünde yazarın yaşamını dolaylı olarak etkilemiş yakınları ve bazı ünlülerle ilgili biyografik izlekler saptanmış, bunların metinlerin oluşması üstündeki etkisi değerlendirilmiştir. Tezin“Nazlı Eray'ın Yapıtlarında Özkurmaca”başlıklı üçüncü bölümünde Nazlı Eray'ın yapıtları, kurmaca ve otobiyografik boyutların birleşmesinden oluşan“özkurmaca”(autofiction) tarzı açısından tartışılmıştır. Yapıtlarının bir yönünü gerçek yaşamına, diğerini ise imgelemine dayandıran Nazlı Eray, ilk yapıtlarından bu yana“özkurmaca”olarak adlandırılabilecek bir edebiyat anlayışını sürdürmektedir. Biyografi ve otobiyografi türlerinin sınırlarını zorlayan yazar, kendi özgün edebiyat tarzını geliştirerek geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aspects of (Auto)biography in Nazlı Eray's Works Nazlı Eray (b. 1945) is the author of more than twenty works, including short stories, novels, and memoirs. Although Eray has been known as one of the pioneers of fantasy fiction in Turkish literature, autobiographical elements constitute an important part of her works. In this thesis entitled“Aspects of (Auto)biography in Nazlı Eray's Works”the author's twenty three works are analyzed in order to determine the role of biographical and autobiographical elements in the formation of her original literary style. The first chapter of the thesis entitled“Autobiographical Themes in Nazlı Eray's Works”is based mainly upon the novels Aşkı Giyinen Adam (A Man Wearing Love) and Deniz Kenarında Pazartesi (Monday on the Seashore), which are used as sources of autobiographical information concerning the writer's years of childhood and adolescence in Istanbul. In this respect, the other books are used as supplementary texts. As far as the writer's years in Ankara are concerned, the autobiographical elements in her works are gathered by focusing on the recurring themes in the books. In this chapter, in addition to the writer's works, her interviews are also used. The second chapter of the thesis entitled“Biographical Themes in Nazlı Eray's Works”focuses on biographical influences in Eray's works, especially her relationships with her relatives and certain celebrities. In the chapter entitled“Autofiction in Nazlı Eray's Works”the author's works are analyzed in terms of“autofiction”, a literary style that consists of blending fiction and autobiography. Nazlı Eray, who combines several aspects of her real life experiences with elements of fantasy in her works, has been writing“autofiction”from the very beginning. The writer, who has been pushing the limits of biography and autobiography as literary genres, has developed her distinct literary style, thus gaining a wide audience.