Yeni Zelanda tavşanı ve kobayda kalp kapaklarının karşılaştırmalı makroanatomisi
Comparative macro-anatomy of the heart valves of the New Zealand rabbit and guinea
  1. Tez No: 163159
  2. Yazar: SEVİNÇ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, kalp, kalp kapaklan, tavşan, kobay, Anatomy, heart, heart valves, rabbit, guinea pig
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
69 ÖZET Yeni Zelanda Tavşanı ve Kobayda Kalp Kapaklarının Karşılaştırmalı Makro- anatomisi Bu çalışmada 10'ar adet erkek Yeni Zelanda Tavşanı ve kobayda kalp kapaklarının morfolojisi incelenmiştir. Materyaller %10'luk formol'de tespit olduktan sonra Olympus MTX diseksiyon mikroskobu altında incelenerek bulgular alınmıştır. Ölçümlerde okulometre kullanılmıştır. Elde edilen rakamsal veriler tablolar halinde sunulmuştur. Materyallerden çekilen fotoğraflarla bulgular görselleştirilmiştir. Rakamsal veriler üzerinde Mann- Whitney analizi uygulanmıştır. Valva atrioventricularis dextra'mn 7 tavşan ve 4 kobay kalbinde üç yapraktan, geri kalan kalplerde ise iki yapraktan oluştuğu belirlenmiştir. Septum interventriculare'nin ventriculus dexter'e bakan yüzüne yerleşmiş musculus papillaris' ler ve bu kaslardan çıkıp valva atrioventricularis dextra'mn yapraklarına tutunan chorda tendinea'lar saptanmıştır. Bu kaslardan musculus papillaris magnus'un bütün kalplerde l'er adet, musculus papillaris subarteriosus'un bir tavşan kalbinde 2 adet olmak üzere diğerlerinde l'er adet olduğu gözlenmiştir. Musculus papillaris parvus sayışırım ise her iki hayvan türünde de bireysel farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca chorda tendinea'ların bir kısmının da direkt olarak septum interventriculare'nin ventriculus dexter'e bakan yüzünden çıktığı belirlenmiştir. Valva atrioventricularis sinistra' nın incelenen bütün hayvanlarda iki adet yapraktan oluştuğu belirlenmiştir. Ventriculus sinister' in dış duvarına yerleşmiş iki adet musculus papillaris'in ve bu kaslardan çıkıp valva atrioventricularis sinistra'nın yapraklarına tutunan chorda tendinea'ların olduğu görülmüştür. Bu iki musculus papillaris'in çeşitli sayıda başçığa ayrıldığı saptanmıştır. Valva trunci pulmonalis'in ve valva aortae'nin incelenen materyallerin tümünde üç adet yarımay kapakçıktan oluştuğu gözlenmiştir. Tavşan ve kobay kalplerinde yapılan incelemeler valva atrioventricularis dextra ve valva atrioventricularis sinistra'nın yapraklar arası ayrımının belirgin olmadığını ortaya koymuştur. Valva aortae ve valva trunci pulmonalis'in yarımay kapakçıklarının ise sabit şekil ve sayıda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
70 SUMMARY Comparative Macro-anatomy of the Heart Valves of the New Zealand Rabbit and Guinea Pig In this research, morphology of the heart valves on 10 male New Zealand Rabbits and 10 male Guinea pigs were investigated. The findings were obtained by examining the materials which were fixed in the 10 % percent formol solution by using Olympus MTX dissection microscopy. The obtained numerical data was presented as tables. The findings were visualised by the photographs of the materials. Mann- Whitney analysis method was applied to numerical data. It was determined that tricuspidal valve was composed of three cusps at 7 hearts of rabbits and 4 hearts of the guinea pigs and it was composed of two cusps at remaining hearts. Papillary muscles on the septal wall of right ventricle and tendinous chords that were originated from these papillary muscles and attached to the cusps of the tricuspidal valve were determined. It was observed that the anterior papillary muscle was only one, septal papillary muscle was one at all remaining hearts except one of the heart of the rabbit. It was determined that the number of posterior papillary muscle had individual differences in both rabbit and guinea pig. In addition to this, it was determined that some of tendinous chords directly originated from septal wall of the right ventricle. It was observed that the bicuspidal valve was composed of two cusps at all examined animals. Two papillary muscles which located to outer wall of left ventricle and tendinous chords which leaved from these muscles and attached to the cusps of bicuspidal valve were seen. These two papillary muscles were determined to separate into various number of small heads. It was observed that valva trunci pulmonalis and valva aortae materials were composed three semilunar valvulas at all examined. The investigations on the hearts of the rabbits and guinea pigs exposed that separation of leaflets of valva atrbventriculularis dextra and valva atrioventriculularis sinistra was not clear. It was seen that semilunar valvulas of the valva trunci pulmonalis and valva aortae had constant shape and number.