Acil serviste santral internal jugular ve supraklavikular subklavian venöz kateterizasyon girişimlerinin karşılaştırılması
Central internal jugular vs. supraclavicular subclavian venous catheterization in the emergency department: A randomized controlled comparison
  1. Tez No: 163191
  2. Yazar: NURDAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Santral venöz girişim, santral damar yolu, kateterizasyon, internal jugular ven, subklavian ven, supraklavikular girişim, acil servis, Central venous access, central venous line, catheterization, internal jugular vein, subclavian vein, supraclavicular approach, emergency department 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
III. ÖZET Acil Serviste Santral Internal Jugular ve Supraklavikular Subklavian Venöz Kateterizasyon Girişimlerinin Karşılaştırılması Dr. Nurdan ERGÜN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD İnciraltı-İZMİR Tlf: 232 412 27 01 e-mail: [email protected] AMAÇ: Acil tıbbi bakım koşullarında uygulanan santral internal jugular (İJ) ve supraklavikular (SK) subklavian ven yoluyla santral damar yolu (SDY) girişimi yöntemlerini acil serviste (AS) uygulama kolaylığı, uygulama süresi ve komplikasyonlar yönünden karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Prospektif, randomize, kontrollü olarak düzenlenen çalışma başlatılmadan önce acil tıp asistanlarına (ATA) teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Veri toplama formları opak zarflar içine yerleştirilerek randomizasyon sağlandı. İşlem boyunca yapılan ponksiyon sayısı, Acil Tıp Uzmanı (ATU) müdahalesinin gerekip gerekmediği, işlemin zorluk derecesi (5'li Likert ölçeği kullanılarak) belirtildi. İşlem bitiminde akciğerlerin oskültasyonu, Glasgow Koma Skalası Skoru, vital bulgular kontrol edildi. Hastalar işlemden hemen sonra, takip eden 1. ve 15. günlerde EKG bulguları, kateterin takıldığı yerde lokal hematom ve/veya enfeksiyon, sistamik enfeksiyon, akciğer grafisi ve diğer bulgular açısından izlendi. BULGULAR: 18 ay boyunca SDY endikasyonu ATU tarafından onaylanan ardışık 85 hastada en sık uygulanan endikasyonlar santral venöz basmç ölçümü (N=81; %95.3), total parenteral nutrisyon solüsyonu infüzyonu (N=38; %44.7) ve her ikisi birlikte (N=37; %43.5) idi. İJ ve SK gruplarının ilk seçilen girişim yolunda başarısızlık sonucu alternatif SK veya İJ yaklaşıma geçilmesi oranlan karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktu (sırasıyla N=4; %9.1 ve N=6; %14.6) (Mann- Whitney U, p=0.431). Kateterizasyon işleminin ardından pnömotoraks, enfeksiyon, aritmi, kateterin giriş yerinde enfeksiyon ve malpozisyon görülmedi. Ponksiyon sayısı arttıkça hekimin işlemi daha 'zor' olarak değerlendirdiği görüldü (Kruskal-Wallis test ki-kare, p=0.0001).SONUÇ: AS'te kritik hastalarda SDY uygulaması için göreli/mutlak kontrendikasyonların yokluğunda belirli düzeyde eğitim sonrasında İJ veya SK yaklaşımdan herhangi biri tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY Central Internal Jugular vs. Supraclavicular Subclavian Venous Catheterization in the Emergency Department: A Randomized Controlled Comparison Nurdan ERGÜN, M. D., Dokuz Eylül University School of Medicine Department of Emergency Medicine Inciralti-IZMIR/TURKEY Tlf: +90 232 412 27 01 e-mail: [email protected] OBJECTIVE: To compare central internal jugular (IJ) and supraclavicular (SC) subclavian venous access in terms of complications, difficulty in the process, time to need for doing the process and other characteristics in the emergency department. METHODS: Before the commencement of the prospective, randomized, controlled trial, all emergency residents underwent both theoretical and practical training. Randomization were undertaken via sealed opaque envelopes. After performing the procedure in the randomized patients; residents noted puncture number, perceived degree of difficulty via the Likert scale and if emergency attending intervention was needed. At the end of the procedure vital signs, Glasgow Coma Scale score, and findings on the chest x-ray were also recorded. Patients were followed up for ECG, development of local hematoma and/or infection, chest x-ray and other findings related to the catheterization at the first and 15th days of the process. RESULTS: The most commonly noted indications for central venous catheterization were central venous pressure monitoring (N=81; 95.3%), total parenteral nutrition (N=38; 44.7%) and both (N=37; 43.5%) of the 85 randomized patients. Results of IJ and SC groups were similar in terms of the rate of 'failed first attempt' (N=4; 9.1% ve N=6; 14.6%, respectively) (Mann- Whitney U, p=0.431). No patients experienced catheter-related local hematoma and/or infection, other infections, pneumothoraces, arrythmias and catheter malposition. Residents rated the procedure more difficult as numbers of puncture attempts increased (Kruskal-Wallis test chi-square, p=0.0001). 10CONCLUSION: After a brief constructed training period, one can prefer either IJ or SC central venous access as an inherent part of the management of the critically ill in the emergency department, unless a specific contraindication exists.