Acil serviste 'hızlı acil bakım' (fast-track) uygulamasının memnuniyet ve tedavi etkinliği açısından analizi fast-track in the emergency department: An evaluation in terms of patient satisfaction and treatment effectiveness
- Tez No: 163206
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: fast track, minör yakınma, memnuniyet, acil servis, fast-track, minor complaint, satisfaction, emergency medicine
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV. ÖZET Acil serviste 'hızlı acil bakım' (fast track) uygulamasının memnuniyet ve tedavi etkinliği açısından analizi Ömer Faruk Demir Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp A.D İnciraltı/İZMİR Amaç: Fast track (hızlı acil bakım; HAB) uygulaması ile alışılagelmiş AS uygulamasının sonuçlarını hasta kalış süresi, hasta ve hekim memnuniyeti ve tedavi etkinliği açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif kesitsel analitik bir çalışmadır. 13-23 Ocak 2004 ve 10-20 Şubat 2004 tarihleri arasındaki onar günlük iki dönemde Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi (DEÜTFH) acil servisinde (AS) yapıldı. 18 yaş üzerinde HAB triaj kriterlerine uygun tüm olgular çalışmaya alındı. Alışılagelmiş AS uygulaması olan birinci dönemle HAB dönemi olan ikinci dönemde geliş yakınması, geliş saati, yaş, cinsiyet, uygulanan tıbbi girişim, istenilen tetkik, konsültasyon ve kalış süresi açısından analizleri yapıldı. Hasta kalış süresi memnuniyeti, hasta mevcut uygulama memnuniyeti ve hekim mevcut uygulama memnuniyeti 5'li Likert skalasına göre değerlendirildi. Tedavi etkinliği için hastalar 3. gün telefonla arandı. Prognoz, tam ve tedavi değişikliği, hastane yatışı, operasyon, komplikasyon, ölüm ve sakatlık açısından analiz edildi. Bulgular: Çalışma başladıktan sonra triaj görevlileri birinci dönemde 1344 hastadan 377'sini (%28), ikinci dönemde 896 hastadan 309'unu (%34) HAB alınma kriterlerine uygun buldu. Birinci dönemde HAB kriterlerine uymadığı belirlenen 32 (%8.4), ikinci dönemde 16 (%5.1) hasta çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 40,3±16,4 iken dışlanan hastaların yaş ortalaması anlamlı derecede yüksekti (p=0.027). İkinci dönemde kalış süresi (47 dakika) birinci döneme (69 dakika) göre anlamlı olarak azaldı (%32). Birinci döneme göre ikinci dönemde tıbbi girişim yapılan hastaların kalış süresi %40 oranında azalırken, tetkik istenen hastaların kalış süresi %38, konsültasyon istenen hastaların kalış süresi %33 oranında azaldı. Tetkik isteminin mevcut uygulama memnuniyeti üzerinde etkisi olmadı. İkinci dönemde birinci döneme göre hastaların kalış süresi memnuniyetini çok iyi olarak değerlendirenler 3.9 kat, hastaların mevcut uygulamadan memnuniyeti 3.41 kat ve hekimlerin mevcut uygulamadan memnuniyeti 7.87 kat oranında artmıştır. Sonuç: AS'lerde HAB uygulanması uygulanabilir ve yararlı bir yöntemdir. Bu yöntem minör yalanma ile gelen hastaların ve çalışan hekimlerin memnuniyetini arttırmış vehastaların AS'lerde kalış süresini anlamlı olarak azaltmıştır. Tedavi etkinliği açısından güvenli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
V. SUMMARY Fast-track in the emergency department: An evaluation in terms of patient satisfaction and treatment effectiveness. Ömer Faruk Demir Dokuz Eylül University Medical School Department of Emergency Medicine İnciraltı/İZMİR Abstract Objective: The aim of this study is to compare the results of fast-track and 'usual' emergency department (ED) care in terms of patient stay time, patient and physician satisfaction and treatment efficacy. Methods: This study is a prospective, cross-sectional analytic study. It was conducted in two ten- day periods in January and February, 2004 in the University-based ED. All patients over age 18 meeting the predefined fast-track criteria were enrolled. Data regarding major complaint, admission time, age, gender, lab studies, consultations and stay times in both patients admitted in the first period (Le. usual ED care) and fast-track period were collected and compared. Patient stay times, patient and physician satisfaction were evaluated according to 5-point Likert scale. To determine patient outcomes and satisfaction, patients are called on the third day. Prognosis, changes occurred in diagnoses and treatments, admission, operation, complication, death and disability were compared. Results: The triage staff assigned 377 of 1334 patients (28%) in the first period, and 309 of 896 patients (34%) in the second period for fast-track. 32 patients (8.4%) in the first period and 16 patients (5.1%) in the second period were excluded from the study. The mean age of patients participated in this study is 40,3±16,4, while the mean age of the excluded patients is significantly higher (p=0.027). Stay time of 47 minutes in the second period is significantly less than 69 minutes of the first period (32%). In comparison to the first group, stay time of patients who had undergone procedures decreased by 40%, stay time of patients who had undergone investigations decreased by %38 and stay time of patients who were consulted decreased by 33%. In the second period, percentage of patients who had evaluated patient stay time as“very good”increased 3.9 times, patients' satisfaction from ED care increased 3.41 times and physicians' satisfaction from ED care increased 7.87 times. Conclusion: Fast-track has been found applicable and advantageous to employ in EDs. It was associated with increased satisfaction of both patients with minor complaints andphysicians, and significantly saved patients' stay times. It's also a safe method in terms of treatment efficacy and adverse outcomes.